Paroubek předpokládá, že ČSSD odmítne prodloužení afghánské mise

Praha – Předseda ČSSD Jiří Paroubek předpokládá, že sociální demokraté ve vnitrostranické anketě odmítnou, aby straničtí poslanci podpořili pokračování české vojenské mise v Afghánistánu v dalších letech. Ve svém projevu na pražském sjezdu ČSSD prohlásil Paroubek, že hodlá respektovat vůli strany.

Pro ukončení afghánské mise ještě letos se podle výsledků ankety vyslovilo 82 procent místních organizací strany. Pokud by toto ukončení nebylo možné, počet českých vojáků v afghánských misích by měl být podle 87 procent organizací radikálně omezen. Kontingent by se potom podobal tomu slovenskému, který čítá 175 vojáků.

Letos má Česko v Afghánistánu v misi ISAF až 480 vojáků a v misi Trvalá svoboda do 100 příslušníků speciálních sil, kteří ale letos jistě odcestují domů. V českém provinčním rekonstrukčním týmu v provincii Lógar má sloužit 275 vojáků. Sněmovna tyto mise schválila až na druhý pokus. Pro byli i čtyři poslanci ČSSD, strana do té doby mise podpořit odmítala.

ČSSD má také podle výsledků ankety vyzvat vládu „k neprodlenému zahájení zásadní rozpravy v orgánech NATO ke stanovení cíle operace NATO v Afghánistánu směřující k jejímu výraznému omezení či ukončení“.