Venezuelská vláda získala za pomoci armády kontrolu nad přístavy

Caracas - Venezuelská federální vláda v sobotu s pomocí armády obsadila přístavy a letiště v nejméně čtyřech státech Venezuely. Prezident Hugo Chávez prohlásil, že vláda navrhne "strategický investiční plán" na modernizaci přístavů a zajištění práce pro tisíce dělníků. Podle kritiků má ale opatření za cíl především omezit moc guvernérů, starostů a dalších potenciálních rivalů kontroverzního prezidenta jihoamerické země.

Vojáci byli vysláni do přístavů ve třech venezuelských státech ovládaných Chávezovými oponenty - Zulia, Carabobo a Nueva Esparta - a v jednom státu (Anzoátegui), který kontroluje jeho spojenec. Chávez v minulém týdnu varoval, že pokud se některý z guvernérů nepodvolí, může skončit ve vězení. „Nepoužívají rozum, používají sílu,“ řekl k tomu v sobotu jeden z Chávezových odpůrců Eliseo Fermin, který je předsedou legislativního výboru státu Zulia.

Převzetí kontroly nařídil socialistický prezident Venezuely minulý týden a schválili ho i zákonodárci. Opatření státům a městům dále zakazuje vybírat poplatky za používání dopravních uzlů nebo za dálniční dopravu, čímž je zbavuje klíčového finančního zdroje.

Chávez slíbil národu balíček nových opatření

Krátce poté, co venezuelská vláda vyslala armádu, aby obsadila přístavy, zveřejnil Chávez sérii opatření, s jejichž pomocí chce kompenzovat propadající se ropné zisky, které představují zhruba polovinu venezuelského rozpočtu. Navrhl snížit letošní rozpočet o 6,7 procenta a zvýšit daň z prodeje. Slíbil také škrty v platech vysokých státních úředníků a naopak dvacetiprocentní zvýšení minimální mzdy.

„Připravujeme výnos, který skoncuje s výdaji (úředníků) na luxus - na nákup služebních automobilů, renovace, nemovitosti, nové kanceláře, propagační materiály a zbytečnou publicitu či dárky,“ řekl Chávez. Obyvatele nicméně ujistil, že hospodářství je v dobrém stavu, aby přestálo bouři, jíž čelí.

Jeden z opozičních vůdců ovšem označil balíček Chávezových opatření za „kouřovou clonu“, která má zakrýt hlubší problémy venezuelské ekonomiky, jež stojí a padá s ropným průmyslem.

  • Ilustrační mapka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/226/22561.jpg
  • Ilustrační foto. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/115/11420.jpg