Maďarsko je v politické i ekonomické krizi

Budapešť - Maďarský parlament dnes intenzivně jednal o dalším osudu premiéra Ference Gyurcsányho. Ten se o víkendu rozhodl podat demisi. Hlasování o nedůvěře ale nakonec hodlá vyvolat až za dva týdny, aby politické strany měly čas najít jeho nástupce. Ten by mohl být znám už ve čtvrtek. Gyurcsány se rozhodl z vlády odejít poté, co jeho strana nemá v Národním shromáždění dostatek hlasů na prosazení potřebných reforem, které by zemi dostaly z ekonomické krize.

Dosavadní premiér Gyurcsány dnes vystoupil ještě před začátkem schůze Národního shromáždění. Pronesl podobný projev jako v sobotu na kongresu Maďarské socialistické strany, kde ozřejmil své důvody, proč uvolní místo premiéra.

Dnes v parlamentu Gyurcsány vyzval k politické jednotě při vytváření nového kabinetu. Zdůraznil, že jeho Maďarská socialistická strana chce oslovit všechny parlamentní strany. Výsledkem jednání by měla být otevřená, národní vláda s novým premiérem a novými ministry. Podle Gyurcsánye by se za dva týdny mělo konat konstruktivní hlasování o nedůvěře, tím by se prý otevřela cesta pronovou vládu.

Kabinet socialistů vládne menšinově, a nemá tudíž potřebný počet hlasů, aby prosadil v Národním shromáždění reformy, které by zemi zachránily před ekonomickou krizí. Opozice tvrdí, že překážkou dohody je právě osoba Ference Gyurcsányho. Proto se premiér rozhodl z vlády odejít, a uvolní tak místo někomu jinému.

Otázka ale je, kdo vlastně Gyurcsányho nahradí. Po jednáních maďarských socialistů se Svazem svobodných demokratů (SZDSZ) šéf demokratů Gábor Fodor dnes oznámil, že se chtějí tyto dvě strany shodnout na jméně nového premiéra do čtvrtka. Podle šéfa klubu socialistů v parlamentu je ale třeba, aby byl nový premiér nepolitický.

Pokud se socialisté s demokraty na žádném kandidátovi neshodnou, rozhodovali by Maďaři podle Fodora o novém premiérovi v předčasných volbách.

Letošní krize je jen tečkou ekonomických problémů v Maďarsku

Maďarsko se potácí v ekonomických problémech celé poslední desetiletí. Bojuje s vysokým veřejným dluhem, příliš velkým rozpočtovým deficitem a také s inflací. Současná finanční krize je jen tečkou, která dlouhodobé problémy naplno ukázala. Premiér Ferenc Gyurcsány v posledních měsících sice navrhl mnoho cest z krize, žádnou se ale nepodařilo realizovat.

Maďarsko přitom nezachránila ani listopadová injekce Mezinárodního měnového fondu ve výši 25 miliard dolarů. Zemi příští rok čeká propad ekonomiky až o pět procent, a podle odborníků je tak její vstup do eurozóny v nedohlednu.

Maďarský premiér při vystoupení v parlamentu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod