Češi hlídají dopravní tepnu, po níž putují talibanci do Kábulu

Lógar - Americký prezident Barack Obama oznámil, že Spojené státy musí mít plán na odsun vojáků z Afghánistánu. A to přesto, že tam teď Washington posílá další posily. Očekává se totiž jarní ofenziva dobře vyzbrojených bojovníků Talibanu. Ti už teď útočí v průměru čtyřikrát až pětkrát denně na koaliční vojáky mise ISAF. V menší míře útočí i v provincii Lógar, kde pracuje český rekonstrukční tým.

Čeští vojáci střeží jedinou asfaltovou silnici spojující afghánské hlavní město s Pákistánem. Utah, jak vojáci silnici nazývají, vede přes neklidné provincie Kandahár a Hílmand a právě po ní proudí do Kábulu bojovníci Talibanu.








České jednotky proto tento hlavní tah pravidelně kontrolují v obrněných kolonách. Kvůli hrozbě útoků musí civilní afghánská auta uvolnit místo na silnici všem vojenským konvojům. Přesto se vojáci snaží být k místním řidičům co nejohleduplnější. „Jsme tady proto, abychom jim pomáhali. Nechceme místní obyvatele naštvat. To by se obrátilo proti nám,“ říká velitel 2. operačního pozorovacího týmu PRT v Lógaru David Vrchotický.

Hlavním cílem vojenských operací v Lógaru je zvýšit bezpečnost v celé provincii, aby mohl rekonstrukční tým Afgháncům účinně pomáhat. Proto jsou teď české jednotky nově i na předsunuté americké základně Hades přímo v hlavním městě provincie. I přesto spojenecké síly v Afghánistánu válku s Talibanem stále prohrávají. „Abychom dokázali efektivně bojovat proti informační kampani Talibanu, musíme získat afghánský lid na svoji stranu,“ uvedl velitel 3. kontingentu PRT v Lógaru Petr Procházka.

Čeští vojáci hlídkují na hlavním tahu mezi Kábulem a Pákistánem každý den. Střídají se s patrolami americké horské brigády.

  • Vojenský konvoj v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/754/75309.jpg
  • Vojenská hlídka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/754/75310.jpg
  • Vojenský konvoj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/754/75304.jpg
  • Afghánistán autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/282/28184.jpg
Vydáno pod