Open Europe: Končící eurokomisaře čeká tučné výslužné

Brusel - Eurokomisaři, kteří letos odejdou ze svých postů ve výkonném orgánu Evropské unie, budou mít nárok na více než 29 milionů korun v důchodech a dalších příspěvcích. Ve své tiskové zprávě to uvádí britská analytická organizace Open Europe, která tuto sumu ostře kritizuje. Mluvčí Evropské komise Valerie Rampiová se ke konkrétní výši těchto částek odmítla vyjádřit s odůvodněním, že veškeré údaje o platech a finanční situaci členů EK jsou veřejně dostupné.

„Každý z evropských komisařů, kteří opustí svůj úřad tento rok, dostane více než milion liber (29,3 milionu Kč) v důchodových platbách a v přídavcích pro přesídlení a přechodové období,“ uvádí se v tiskové zprávě Open Europe, která je známá svými euroskeptickými postoji.

Každý bývalý eurokomisař má podle pravidel EK nárok na důchod, který je mu vyplácen ode dne, kdy dosáhne 65 let. Výše penze se odvíjí od počtu let, která komisař strávil v úřadu. Nesmí však přesáhnout 70 procent jeho základního platu. Ten je od července 2008 téměř 20 tisíc eur (541 tisíc Kč).

Přídavek pro přechodné období se vyplácí eurokomisaři během tří let od dne, kdy opustil svou funkci. Pohybuje se mezi 40 a 65 procenty platu eurkomisaře. Přídavek na přesídlení, který běžně zaměstnanci institucí EU dostávají na aklimatizaci při změně místa pobytu kvůli zaměstnání, se u eurokomisařů pohybuje ve výši jednoho měsíčního platu.

Open Europe také ve své zprávě upozornila například na fakt, že předseda Evropské komise má zhruba stejný plat jako prezident USA. Podle organizace má současný předseda EK José Barroso roční příjem činící v přepočtu osm milionů Kč, což odpovídá ročním příjmům amerického prezidenta Baracka Obamy.