Gyurcsány oznámil možné kandidáty na premiéra

Budapešť - Tři možné kandidáty na premiéra dnes navrhla Maďarská socialistická strana (MSZP) odstupujícího předsedu maďarské vlády Ference Gyurcsányho, který v sobotu kvůli špatné hospodářské situaci země oznámil úmysl rezignovat. Gyurcsány coby možné kandidáty na funkci premiéra uvedl bývalého guvernéra centrální banky Györgyho Surányie, někdejšího šéfa akademie věd Ference Glatze a Andráse Vértese, který vede výzkumný institut GKI.

Socialisté, kteří vládnou v menšině, se budou muset na kandidátovi dohodnout s opozicí, zejména se Svazem svobodných demokratů (SZDSZ). Předseda SZDSZ Gábor Fodor v pondělí prohlásil, že je ochoten jednat. Pokud se do čtvrtka nedohodnou na novém šéfovi vlády, budou třeba předčasné volby. Ty požaduje pravicový Svaz mladých demokratů (Fidesz) expremiéra Viktora Orbána.

Socialisté plánují, že parlament příští měsíc vysloví současné vládě nedůvěru a zároveň schválí nového premiéra. Ten pak vládní kabinet sestaví, aniž by Maďarsko muselo vypsat předčasné volby. V těch by podle průzkumů veřejného mínění mohla zvítězit strana Fidesz. Další rozhovory mezi socialisty a svobodnými demokraty budou pokračovat ve středu.

Vydáno pod