Kvůli tání ledovců změní Itálie a Švýcarsko společnou hranici

Řím - Státní hranice dříve měnila válka, dnes jsou to klimatické změny. Itálie a Švýcarsko jednají o nové hraniční linii kvůli tajícím ledovcům. Jejich společnou hranici u Matterhornu dosud určovaly vrcholy ledovců. Ty ale v Alpách výrazně ustupují. Teď bude určující skalnatý hřeben. Změny se týkají jen neobydlených horských oblastí.

Klimatické změny donutily Itálii a Švýcarsko, aby přeměnily společnou hranici poblíž Matterhornu. V italském parlamentu už připravují návrh legislativy o změně hraniční linie. Ke změně italských hranic může totiž dojít jen poté, co je schválen příslušný zákon. Jeho přípravu si vzal na starosti opoziční politik z Demokratické strany Franco Narducci. Ve středu to oznámila jeho kancelář.

Narducci je členem zahraničního výboru v italské poslanecké sněmovně, italský ministr zahraničí Franco Frattini již jeho návrh odsouhlasil. Švýcarsko v této záležitosti samozřejmě s Itálií spolupracuje.

Italský vojenský geografický institut uvedl, že klimatické změny způsobují tání alpských ledovců. Narducci uvádí: „Dohoda mezi Itálií a Švýcarskem z roku 1941 stanovuje jako kritérium pro určení hranice vrcholy ledovce. Kvůli tání ledovců v Alpách bylo nyní navrženo jiné měřítko, takže nová hranice se shoduje se skalním hřebenem.“ Změna hranice se týká pouze neobydlené oblasti, takže žádný obyvatel v oblasti nemusí měnit své občanství.