Svět se obává, že KLDR vyzkouší raketu

Pchjongjang/ Washington - Komunistický režim v Severní Koreji tvrdí, že vyšle do vesmíru družici pro vědecké účely. Jeho sousedé a oponenti se ale obávají, že jde o zkoušku rakety, která je schopná nést jadernou hlavici a v jejímž dosahu je i americká Aljaška. Bílý dům to považuje za provokaci a porušení rezolucí OSN, Národní ředitel amerických tajných služeb Dennis Blair dnes prohlásil, že Severní Korea riskuje mezinárodní odsouzení nebo něco ještě horšího. Na pátek USA svolaly jednání se zástupci Japonska a Jižní Koreje.

„Záměr Severní Koreje vyslat tuto střelu, ať už z jakéhokoliv důvodu, je provokací, která podle nás porušuje rezoluci 1718 Rady bezpečnosti OSN,“ okomentovala to americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Rezoluce 1718 je z roku 2006, kdy Severní Korea vyzkoušela střelu dlouhého doletu. Teď jí hrozí další sankce. Pchjongjang ale varuje, že v případě další rezoluce ukončí šestistranné rozhovory. V těch s ním jedná Rusko, Čína, Jižní Korea, Spojené státy a Japonsko o ukončení jeho jaderného programu. Státy v regionu teď Severní Korea velmi znepokojuje.

„Musíme počítat s různými situacemi. Uděláme všechno, abychom zajistili každodenní bezpečnost svých občanů,“ řekl tajemník japonské vlády Takeo Kawamura.

Japonsko je připravené severokorejskou raketu sestřelit, kdyby měla letět nad jeho územím. Nečinně přihlížet by nezůstala ani Jižní Korea. Jihokorejský ministr obrany Won Tae-Jae tvrdí: „Naše armáda je připravena monitorovat přípravy severu na vypuštění rakety dlouhého doletu. Společná obrana Jižní Koreje a Spojených států je v pohotovosti.“

Na korejském poloostrově vládnou výjimečně napjaté vztahy. Komunistický sever i demokratický jih navíc trpí globální ekonomickou krizí. Problematická Severní Korea také stoupá na žebříčku priorit americké bezpečnostní agendy.

Dolet severokorejské rakety Taepodong-2
Zdroj: ČT24
Vydáno pod