Thajská vláda rozdává šeky chudým, opozice protestuje

Bangkok - Sídlo thajské vlády v Bangkoku je v obležení tisíců demonstrantů. Lidé vyčítají kabinetu, že si kupuje přízeň nejchudších občanů. Vláda začala rozdávat šeky na 2000 bahtů (1130 korun) milionům obyvatel s nejnižšími příjmy. Jakmile ale byly rozdány první poukázky, shromáždily se před úřadem premiéra Apchisita Vedžadžívy tisíce demonstrujících požadujících demisi vlády.

Demonstranti, stoupenci sesazeného premiéra Tchaksina Šinavatry, tvrdí, že Vedžadžívova vláda se dostala k moci nelegálními prostředky. Nyní manifestující zpochybňují i takzvanou iniciativu pomoci národu, v jejímž rámci má dostat jednorázový šek na přilepšenou více než devět milionů lidí s příjmy nižšími než 15 tisíc bahtů (8500 korun) měsíčně. Podle protestujících si vláda „kupuje přízeň“ lidí.



„Jsem přesvědčen, že to pomůže stimulovat ekonomiku,“ řekl Vedžadžíva novinářům před zahájením programu, který přijde na 18 milionů bahtů.

Thajsko se v současnosti potýká s nejhorším ekonomickým propadem od asijské finanční krize v roce 1997. Na iniciativu vlády rychle zareagovaly místní obchody, které pro příjemce šeků vyhlašují speciální akce. „Šek bude mít o dvacet procent vyšší hodnotu, pokud ho lidé použijí u nás,“ říká marketingový ředitel Mall Group, jednoho z největších thajských obchodních řetězců. „Očekáváme, že ho lidé budou chtít utratit, protože to není dost vysoká částka na to, aby si ho šetřili.“

Demonstrace v Thajsku
Zdroj: ČT24