Afghánští utečenci dostali do italského vězení dalšího českého řidiče

Řím - Italský soud uvalil vazbu na řidiče kamionu Jiřího Novotného z Pardubic kvůli ilegálnímu převozu běženců. Italská policie našla v jeho voze jedenáct Afghánců, Novotný však tvrdí, že je do přívěsu nepustil. Jedná se již o třetí případ na trase mezi Řeckem a Itálií, kdy se český kamionista dostal kvůli utečencům do vězení.

Český konzul Jiří Sittek předal případ italskému advokátovi, který zastupuje i jiného českého řidiče se stejným problémem. Miroslav Jaroušek již měsíc čeká ve vazbě na soud poté, co policie v jeho kamionu našla 17 Afghánců. „Úřady v těchto případech řidičům nevěří, že se do kamionu dostali běženci bez jejich vědomí. Proto soudce potvrdil uvalení vazby,“ řekl právník Giacomo Maria Girombelly.

Podobné situace pdole právníka nejsou výjimkou

Novotný podle svých slov neví, jak se běženci do jeho návěsu dostali. Řecká kontrola při nalodění nic nezjistila, ta italská při výjezdu z trajektu běžence odhalila. „Jiří Novotný u soudu řekl, že to pro něj byl šok. Podobné situace tady poslední dobou zažívá stále více řidičů kamionů,“ informoval právník Girombelly.

To potvrzuje i řidič Petr Fabián, který trasu Patras - Ancona jezdí už čtyři roky. Na vině je podle něj lodní kontrola. „Ochranka dostane určitě zaplaceno. Není přeci možné, aby se utečenci na loď jinak dostali, když jsou kamiony kontrolovány už před naloděním,“ řekl Fabián.

Sdružení automobilových dopravců ČESMAD proto už vydalo několik doporučení: 200km před přístavem nezastavovat, nebo jen na hlídaných parkovištích, a to ještě směrem do vnitrozemí. Vždy kontrolovat plomby, plachty a zámky.

Cesta trajektu
Zdroj: ČT24