Obama odpoledne představí strategii pro Afghánistán

Washington - Novou strategii pro Afghánistán a Pákistán dnes o půl třetí našeho času představí americký prezident Barack Obama. Cílem plánu je především zničit zázemí al-Káidy v obou zemích. Do Afghánistánu Spojené státy vyšlou na čtyři tisíce vojenských instruktorů a stovky civilních poradců, kteří mají přesvědčit Afghánce, že je lepší podporovat vládu než povstalce. Pomoc zamíří také do sousedního Pákistánu. Rozpočet na tyto operace by se měl zvýšit o 60 procent z dnešních zhruba dvou miliard dolarů měsíčně.

Nová Obamova strategie klade důraz na zničení takzvaných bezpečných útočišť v Afghánistánu a v Pákistánu, kde Usáma bin Ládin a další vedoucí představitelé al-Káidy osnují nové útoky na Spojené státy. Pilířem strategie pro Afghánistán bude větší spolupráce s místními a provinčními vůdci. Obama ve čtvrtek seznámil telefonicky se svými plány prezidenty Afghánistánu a Pákistánu Hamída Karzáího a Ásifa Alího Zardárího.

Hlavní body Obamovy strategie podle Reuters:

  • soustředit se na al-Káidu a Taliban - zlikvidovat jejich útočiště a zabránit tomu, aby se Taliban dostal v Afghánistánu k moci
  • zvýšit počet vojáků a vojenských instruktorů pro afghánské síly
  • stanovit vlastní měřítka pro vyhodnocování pokroku
  • regionální diplomacie a snaha o pomoc ze strany Indie, Ruska, Číny a Íránu
  • víc civilních expertů s cílem zlepšit správu a podpořit programy rekonstrukce a rozvoje
  • větší pomoc Pákistánu - vojenská i nevojenská

Podle Reuters chtějí USA zvýšení stavu afghánské armády z nynějších 80 000 na 134 000 mužů a stavu policie ze 78 000 na 82 000 mužů, přičemž v případě potřeby bude možné další posílení. Do úsilí o stabilizaci Afghánistánu se budou USA snažit zapojit také Indii, Rusko, Čínu a poprvé také Írán. Ohledně Pákistánu, jehož slabá vláda v některých oblastech s obtížemi bojuje proti islámským extremistům, se uvažuje o zvýšení vojenské i nevojenské pomoci.

S novou strategií přichází Obama v době, kdy je násilí v Afghánistánu na nejvyšší úrovni od svržení vlády Talibanu na přelomu let 2001 a 2002. V Afghánistánu je přitom zhruba 65 000 zahraničních vojáků, z toho 38 000 amerických. Obama už minulý měsíc schválil vyslání dalších 17 000 amerických vojáků a naléhá na spojence v NATO, aby své jednotky v této zemi rovněž posílili.

Obama už jako kandidát na prezidenta označil vyřešení situace v Afghánistánu za svou prioritu a vytýkal svému předchůdci Georgi Bushovi, že se mylně soustředil na Irák a Afghánistán opomíjel.

Provincie Afghánistánu a Pákistánu
Zdroj: ČT24