Švýcarská letiště vstupují do Schengenu

Curych - Švýcarsko dnes vstoupilo do schengenského vzdušného prostoru. Své pozemní hranice s okolními evropskými státy Švýcarsko zrušilo už v prosinci loňského roku. Švýcarsko tak završilo svůj vstup do Schengenu a stalo se jeho 25. plnohodnotným členem. Oslav ve Švýcarsku se zúčastnil i český ministr vnitra Ivan Langer.

Za zvuku alpských rohů zmizel ostrov uvnitř Evropy. Švýcarsko se stalo členem schengenského prostoru už loni 12. prosince. To ale platilo jen pro pozemní dopravu. Teď padly i vzdušné hranice.

Ivan Langer:

„Miluji Evropu bez bariér.“

„Dalo nám to práci, ale vyplatila se. Chci poděkovat všem, kteří nám na cestě do Schengenu pomohli,“ prohlásil dnes švýcarský prezident Hans-Rudolf Merz. Jeho slova doplnil český ministr vnitra Ivan Langer: „Všichni si pamatujeme, jaké bylo žít za železnou oponou, jejímž jedním ze symbolů byly právě kontroly na hranicích. Proto nemám rád hranice, nemám rád hraniční kontroly. A proto miluji Evropu bez bariér.“

Švýcarsko vybudovalo nové oddělené terminály, a cestující z jiných členských zemí tak nepotřebují pas už ani na letišti. Některým cestujícím se nové opatření líbí. „Je to dobře, stačí jedna kontrola na vnějších hranicích Schengenu,“ říká obyvatelka Curychu. Jiní ale mají námitky. Obyvatel Kodaně si myslí: „Nesouhlasím, ukázat pas není problém. Třeba u nás v Dánsku kvůli snížené kontrole vzrostla kriminalita.“

Schengen ale naopak podle mnohých bezpečnost díky Schengenskému informačnímu systému zaručuje. Švýcarsko se k němu přidalo už loni v srpnu a místní policisté od té doby díky mezinárodní databázi našli přes 100 hledaných lidí. A dobré zkušenosti se systémem má i Česká republika, která svůj vstup do Schengenu završila přesně před rokem - 30. března 2008.

Ivan Langer říká: „Schengenský informační systém umí odhalovat pachatele trestných činů, osoby v pátrání, nalézat kradené věci a to vše propojené s dobrou policejní spoluprácí znamená vyšší míru bezpečnosti.“

Vstup do schengenského systému si Švýcaři odsouhlasili v referendu v roce 2005. Švýcarsko není členem EU, ačkoli je jejími členskými zeměmi zcela obklopeno, ale úzce s unií v mnoha ohledech spolupracuje. Myšlenka do ní vstoupit nenašla zatím v zemi dostatečnou podporu.

Kvůli vstupu Švýcarska do schengenského vzdušného prostoru budou všechny letecké spoje mezi Prahou a Švýcarskem od letního letového řádu, tedy od neděle, odbavovány z Terminálu 2. Dosud lety začínaly a končily na Terminálu 1.

Švýcarsko dnes vstoupilo do schengenského vzdušného prostoru.
Zdroj: ČT24