USA podezřívají pákistánské zpravodaje z podpory terorismu

Washington - Mezi příslušníky pákistánské zpravodajské služby se vyskytují tací, kteří podporují bojovníky svrženého afghánského militantního hnutí Taliban a islámské teroristické sítě Al-Káida operující na pomezí Pákistánu a Afghánistánu. V rozhovoru pro páteční pořad televizní stanice CNN to prohlásil předseda sboru náčelníků štábů americké armády Michael Mullen.

„Existují jasné náznaky, že v rámci pákistánské tajné služby (ISI) jsou elementy podporující Taliban a Al-Káidu. Je to jedna z věcí, které se musí změnit,“ prohlásil admirál Mullen.

Eikenberry i Obama mají také své stanovisko

Ke stejnému problému se již ve čtvrtek vyjádřil nadcházející americký velvyslanec v Afghánistánu generál Karl Eikenberry, když konstatoval, že si „není jistý, že všechny složky ISI upustily od své podpory bojovníků Talibanu a jejich extremistických spojenců“.

Americký prezident Barack Obama, který v pátek představil novou strategii Washingtonu v Pákistánu a v Afghánistánu, vyzval Islámábád, aby „eliminoval Al-Káidu a všechny násilné extremisty v rámci svých hranic“. Obama současně slíbil pákistánskému vedení významnou finanční pomoc.

Barack Obama:

„Al-Káida a její extremističtí spojenci jsou rakovina, která hrozí zničit Pákistán.“

Obama rovněž prohlásil, že „od chvíle, kdy se Al-Káida uchýlila do Pákistánu, aktivně pracuje na přípravách atentátů proti Spojeným státům“. Dodal, že v Pákistánu se rovněž ukrývají bojovníci Talibanu, kteří podněcují povstání v Afghánistánu.

Vydáno pod