Evropskými městy prošly demonstrace kvůli summitu G20

Londýn - Tisíce lidí se dnes vydaly do ulic Londýna, kde před nadcházejícím summitem skupiny G20 požadovali účinné akce proti chudobě, nezaměstnanosti a proti klimatické změně. Manifestaci uspořádalo pod heslem Lidé na prvním místě na 150 skupin, včetně odborů a náboženských a dobročinných organizací jako Oxfam a Shelter. Pochod, který se vydal od nábřeží Temže k Hyde Parku, je první ze série akcí před čtvrtečním summitem 20 největších světových ekonomik. Tisíce lidí demonstrovaly také v Německu, v Berlíně a Frankfurtu nad Mohanem.

Organizátoři protestu požadovali, aby se summit, který se koná během prohlubující se krize, dohodl na spravedlivějších pravidlech pro světovou ekonomiku. Policie odhadla, že se londýnského pochodu zúčastnilo na 35 tisíc účastníků. Zaměřili se především na ekonomické problémy a provolávali hesla jako Nesnášíme banky - v narážce na miliardové dluhy bank, které se pokrývají ze státních peněz. Kromě toho transparenty požadovali odchod vojáků z Iráku a Afghánistánu a varovali před důsledky klimatické změny.

Přestože se policie obává násilných akcí před summitem, organizátoři dnešního pochodu, mezi nimiž jsou i církevní skupiny, zdůrazňují, že jde o pokojnou akci. Britský ministr pro energetiku a klimatické změny Ed Miliband, který se setkal s některými demonstranty, v rozhovoru s BBC prohlásil, že „akce, jako je dnešní poklidný protest, jsou součástí naší společnosti“. Odmítl také názor, že je možné řešit buď ekonomickou, nebo ekologickou krizi.

Londýnské protesty vyvrcholí před britskou centrální bankou

Šéf Odborového kongresu Brendan Barber řekl, že chápe hněv lidí nad nynější recesí. Ta podle něj „nebyla nevyhnutelná… a je důsledkem rozhodování politiků posledních desetiletí, kteří si mysleli, že by měli nechat trhy bez kontroly“.

Další protesty se v Londýně chystají ve středu a ve čtvrtek. Největší obavy policie vyvolávají akce v londýnském finančním středisku City, kterými mají vyvrcholit protesty před britskou centrální bankou.

Protestovalo se i v Německu, shromáždění se změnila v potyčky s policií

V Berlíně dnes demonstrovalo proti nadcházejícímu summitu G20 kolem 20 000 lidí, v centru Frankfurtu nad Mohanem se sešlo nejméně 12 000 lidí. Obě původně pokojné demonstrace poznamenaly ke konci výtržnosti.

Pestrá směsice manifestujících se v Berlíně a Frankfurtu sešla pod heslem „Nebudeme platit za vaši krizi“, které je namířeno proti krizové politice německé vlády. Demonstranti se vyjádřili obavu, že následky krize odnesou daňoví poplatníci, a zejména ti s nízkými příjmy.