Discovery je zpátky na Zemi

Mys Canaveral - Americký raketoplán Discovery se sedmičlennou posádkou se dnes vrátil na Zemi z třináctidenní úspěšné mise u mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Záběry z bezpečného přistání Discovery na Floridě ve 20:14 SEČ zprostředkovala televize CNN. Původně bylo přistání raketoplánu plánováno na 18:39 SEČ. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) však kvůli nepříznivým meteorologickým podmínkám - husté vrstvě mraků nad Mysem Canaveral - přistání o hodinu a půl odložil a využil až druhého dnešního vhodného časového okna pro přistání.

Kosmonauté během svého pobytu v kosmu vystoupili třikrát do vesmírného prostoru u ISS. Úspěšné byly první dva výstupy, během nichž se jim v minulém týdnu podařilo především namontovat poslední, čtvrtý pár solárních panelů, připravit ISS na červnovou výměnu baterií a instalovat na stanici navigační anténu GPS.

Při pondělním třetím výstupu do kosmu ale nedokázali uvolnit zablokovanou nákladní plošinu, další údržbářské práce nicméně zvládli bez větších komplikací. V pondělí navíc prolétávající kosmické smetí donutilo astronauty z raketoplánu a ISS k úpravě dráhy letu orbitálního komplexu. Asi deseticentimetrový pozůstatek čínské nosné rakety totiž údajně hrozil narušit plánovaný výstup kosmonautů do volného prostoru.

Od ISS se Discovery odpoutal ve středu. Příští let raketoplánu k ISS se podle agentury AFP plánuje na 12. května, kdy má Atlantis uskutečnit poslední misi, jejímž cílem je oprava a údržba vesmírného Hubbleova teleskopu.

U ISS vystřídala Discovery ruská kosmická loď Sojuz, která dnes přistála u orbitálního komplexu s dvoučlennou rusko-americkou posádkou a vesmírným turistou Charlesem Simonyim na palubě. Tento americký miliardář maďarského původu je prvním neprofesionálním kosmonautem, který na orbitální komplex zavítal už podruhé.