Čína popírá, že by měla něco společného s webovou špionážní sítí

Peking - Čína odmítá, že by využívala elektronické špionážní sítě ke sledování exilových Tibeťanů a zahraničních vlád. Počítačoví odborníci v kanadském Torontu již dříve objevili síť operující z Číny, která se nabourává do tajných dokumentů vlád i soukromých firem. Čína na to reagovala prohlášením, že Kanaďané jsou posedlí "duchem studené války".

Zmíněná síť, která operuje především z Číny, se nabourala do tajných dokumentů vládních i soukromých organizací ve 103 zemích, mezi nimi i dalajlamy a tibetských exulantů. Vědci se původně zaměřili na podezření, že čínští počítačoví špioni sledují právě tibetskou exilovou komunitu. Nakonec to ale vedlo k odhalení mnohem širší operace.

Narušeny byly počítače v řadě zemí, její organizátoři ukradli tajné či důvěrné údaje z vládních úřadů i soukromých společností. Tento špionážní systém byl nazván GhostNet, nelze však prokázat jeho spojení s čínskou vládou.

Podle čínského ministerstva zahraničí jsou takovéto zprávy absurdní. „Problém je, že někteří lidé v zahraničí zaníceně vymýšlejí zvěsti o takzvané čínské internetové špionáži. V zahraničí koluje duch zvaný studená válka a virus zvaný čínská hrozba,“ prohlásil mluvčí ministerstva Čchin Kang. „Lidé posedlí duchem studené války setrvale dávají do oběhu tvrzení o čínské virové hrozbě,“ uzavřel Kang.