Šimon Peres: Netanjahu není žádný nováček

Praha - Nová izraelská vláda v čele s Benjaminem Netanjahuem dodrží závazky, které přijal předchozí kabinet, a bude pokračovat v mírovém procesu. Během návštěvy Prahy to v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi řekl izraelský prezident Šimon Peres. Nový kabinet dnes získal v izraelském parlamentu důvěru.

V nové vládě premiéra Netanjahua zasednou převážně ultranacionalistické a ortodoxní izraelské strany. Podle Perese není Netanjahu žádným nováčkem a bude respektovat dohody, které uzavřela předchozí vláda. „Okamžitě začnou vyjednávat, budou se snažit uzavřít mír se všemi sousedy a hledat možnost pro mír v celém regionu,“ řekl ČT Peres.

I tak ale stále mírový proces na Blízkém východě vázne. Po skončení izraelské ofenzivy na území pásma Gazy stále platí jen prozatímní mír, trvalou dohodu se stále nepodařilo dojednat.

Hlavní překážkou je neochota Izraele přistoupit na podmínky Hamasu a naopak. „Hamas vyjednávat nechce. Hamas není politické uskupení, je to náboženská skupina. Jejich myšlení není založené na rozumu, ale na extremismu a fanatismu,“ řekl Peres. Hamas podle něj rozdělil palestinský lid, udržuje Gazu pod vládou teroru. „Lidé pod nimi trpí, jak je tomu u všech teroristických skupin,“ dodal prezident.

V rozhovoru pro ČT pak Peres zopakoval důvod, proč jeho země zahájila vojenskou operaci: „Cílem naší reakce bylo zastavit odpalování raket. A to se také podařilo.“ Co ale Izraelci nedokázali, je zastavit pašování zbraní právě do pásma Gazy.

„Pašování zbraní se týká jiného velkého problému na Blízkém východě a tím je Írán. Írán dodává zbraně, Írán je ohniskem teroru, Írán chce vyvinout jadernou bombu, Írán vyhrožuje zničením Izraele, a to je úplně jiný problém,“ vysvětluje Peres.