Ruský aktivista Ponomarjov skončil po přepadení v nemocnici

Moskva - Neznámí útočníci v úterý v noci přepadli a surově zbili známého ruského obhájce lidských práv Lva Ponomarjova. Osmašedesátiletý aktivista byl ve vážném stavu převezen do nemocnice. Patří k veteránům ruského hnutí na obranu lidských práv, spolupracoval i s nedávno zavražděným advokátem Stanislavem Markelovem, který hájil čečenské oběti zvůle ruských sil v regionu.

„Vše se odehrálo pozdě večer, když se vracel domů. Zaparkoval vůz a v té chvíli se na něj vrhlo několik lidí a surově ho zmlátili,“ řekla agentuře Interfax Ponomarjovova dcera, advokátka Jelena Lipcerová. Dodala, že kromě jednoho mobilního telefonu mu nic nevzali, druhý mobil prý útočníci schválně rozbili. Advokátka soudí, že cílem zjevně nebyla loupež, ale není si jistá, s čím konkrétně útok souvisí; její otec je totiž aktivní v mnoha ožehavých otázkách. Útočníci prý během přepadení nepronesli ani slovo.

Podle spolupředsedy hnutí Za lidská práva Jevgenije Ichlova si Ponomarjov už koncem loňského roku stěžoval, že je sledován. O souvislosti útoku s obranou lidských práv jsou přesvědčeni také ředitel nevládní organizace Sova Alexandr Verchovskij a Taťjana Lokšinová z moskevské kanceláře Human Rights Watch.

Opozičního novináře údajně neznámí útočníci ubili k smrti

Téměř současně s útokem na Ponomarjova se objevila zpráva, že novinář opozičního listu z moskevského předměstí Chimki Sergej Protazanov podlehl zraněním, která prý utrpěl při přepadení neznámými útočníky v noci ze soboty na neděli. O smrti v důsledku přepadení hovoří ekologická aktivistka Jevgenija Čirikovová. Podle úřadů však žurnalista nejspíš podlehl kombinaci alkoholu a prášků.

„Žádné údaje nevypovídají o úkladné smrti. Muž byl 28. března převezen v podnapilém stavu do nemocnice, kde nebyla zjištěna žádná vážná zranění,“ uvedli vyšetřovatelé prokuratury.