Zázračná pilulka proti srdečním chorobám se dál testuje

Ontario - Levný lék proti srdečním nemocem by mohl již brzy přijít na svět. O výzkumu medikamentu, který by mohl každému člověku staršímu 55 let snížit riziko srdečních onemocnění až o 80%, se mluvilo už před pěti lety. Testy v Indii nyní naznačily, že pilulka má očekávané dopady na organismus bez nežádoucích účinků. Ve hře jsou však i etické otázky.

Kritici tvrdí, že problémy plynoucí z vysokého krevního tlaku a cholesterolu by měly vyřešit dieta nebo cvičení, nikoli polykání prášků. Tento výzkum upozorňuje na debatu, zda magická pilulka je odpovědí na prevenci srdečních chorob. „Zdravá strava a pravidelná cvičení jsou osvědčené cesty ke snížení krevního tlaku a existuje zde nebezpečí, že tyto zdravotní faktory by mohly být přebity polykáním pilulek,“ řekl Mike Rich z britské Asociace krevního tlaku.

Nový lék kombinuje pět aktivních složek, mezi které patří například i aspirin. Vědci věří, že jejich kombinací se sníží počet srdečních příhod u lidí ve středním věku až o polovinu, což by v globálním měřítku znamenalo miliony zachráněných životů.

Výzkum vedený Salimem Yusufem z univerzity McMaster v kanadském Ontariu probíhal na více než padesáti místech po celé Indii. Aby si byli vědci jisti poklesem počtu úmrtí po užití pilulky, je třeba v testech pokračovat.