U britských břehů se zřítil vrtulník, nejméně 8 mrtvých

Londýn - Vrtulník s nejméně 16 lidmi na palubě se dnes zřítil do Severního moře nedaleko skotských břehů. Oznámila to britská pobřežní stráž. Na místo nyní míří záchranáři. Záchranáři již našli těla osmi lidí, po zbylých nadále pátrají. Podobná nehoda se ve Skotsku stala i před dvěma měsíci.

Ropná společnost BP oznámila, že vrtulník přepravoval 14 pasažérů, na palubě byli také dva členové posádky. Stroj letěl z plošiny Miller, vzdálené asi 270 kilometrů od pobřeží.

K nehodě došlo kolem druhé hodiny odpolední místního času asi 56 kilometrů od břehů Crimondu v Aberdeenshire. Mluvčí pobřežní hlídky řekl Sky News, že šlo o zásobovací vrtulník.

Záchranáři vyslali do oblasti helikoptéry královského letectva, záchranné čluny pobřežní hlídky, do akce se zapojily i rybářské čluny, které se nacházejí poblíž.

K nehodě helikoptéry došlo jen dva měsíce poté, co se podobná havárie stala asi 200 kilometrů od Aberdeenu. Tehdy se tam do Severního moře zřítil vrtulník s 18 lidmi na palubě, všichni lidé tehdy přežili.