Albánie a Chorvatsko pojedou na summit NATO už jako členové

Brusel - Chorvatsko a Albánie dnes rozšířily řady Severoatlantické aliance na 28 členů. O jejich vstupu se rozhodlo na loňském bukurešťském summitu NATO, dnes byl dokončen ratifikační proces, když velvyslanci obou zemí předali příslušné dokumenty ve Washingtonu, kde jsou ratifikační smlouvy uchovávány. Summitu NATO ve Štrasburku a Kehlu 3. až 4. dubna se obě balkánské země zúčastní jako řádní členové. Bruselští diplomaté ale podle agentury Reuters soudí, že další rozšiřování aliance se v dohledné době nechystá - to se týká hlavně Ukrajiny, Gruzie a Makedonie, jejíž žádost kvůli dlouhodobému sporu o název vetovalo Řecko.

„Je to velmi vítaná zpráva,“ řekl v Bruselu novinářům mluvčí aliance James Appathurai k přijetí Chorvatska a Albánie. „Nyní zaujmou plnoprávné místo v alianci a budou mít plnohodnotný hlas rovný všem ostatním spojencům.“ Připomněl, že obě země se už nyní podílejí na aliančních operacích, například mají své vojáky v Afghánistánu.

Ještě před časem se přitom zdálo, že se schvalovací proces do summitu nestihne dokončit kvůli sporu mezi Slovinskem a Chorvatskem o námořní hranici a snahám některých slovinských politiků vyvolat k ratifikaci referendum. Nakonec se však pro vyvolání lidového hlasování nepodařilo sehnat dostatečný počet podpisů a Slovinsko jako poslední z členských zemí bloku přistoupení Chorvatska schválilo.

Nejdůležitější mezník v novodobých albánských dějinách

Vstup třímilionové Albánie do NATO označil albánský premiér Sali Berisha za sen, který se stává skutečností. „Znamená to, že naše svoboda je zajištěna,“ prohlásil a zdůraznil, že členství v NATO je od nezávislosti na Osmanské říši v roce 1912 nejdůležitějším činem v historii Albánie, který podporuje více než 94 procent Albánců. Země je podle Berishových slov připravena rozšířit svou vojenskou přítomnost v Afghánistánu. Za rok by albánská armáda měla být plně profesionální.

Vlajka Albánie
Zdroj: ČT24