Češi objevili v Senegalu desítky neznámých druhů zvířat

Dakar - Čeští vědci objevili v západní Africe desítky neznámých živočichů. Oznámením korunovali pět let práce, kdy v senegalském národním parku Niokolo Koba zkoumali biologickou rozmanitost tamní přírody.

Najít nový druh v české přírodě je takřka zázrak, ale v křovinaté savaně na západě Afriky měli čeští biologové pravé žně. „Rýsuje se přibližně 15 až 20 nových druhů obratlovců především z řádu netopýrů,“ vypočítává Petr Koubek z Akademie věd.

Vědci v Senegalu navíc objevili zajímavé ryby, neznámé sladkovodní kraby a velké množství dosud nepopsaných parazitů. První objevený druh, hlístici, Češi pojmenovali podle ředitele národních parků - Mambala Gaye. To jim pak otevřelo dveře k výzkumu v nejcennějších oblastech.


Výzkum v nejcennějších oblastech se mohl uskutečnit jen díky jménu objeveného druhu. Češi jej pojmenovali podle ředitele národních parků Mambala Gaye. „Nepomohou žádné papíry. Jenom úplatky a vlídné chování, protože národní parky v Senegalu hlídá armáda,“ vysvětluje Koubek.

Národní park Niokola Koba má 10 000 kilometrů čtverečních a nebydlí tam žádní lidé. Je to jeden z posledních ostrovů divoké africké přírody. Křovinatá step Senegalu ukrývá jeden z pokladů - západní poddruh antilopy Derbyho.


V divoké přírodě běhá odhadem 200 kusů a její chov v zoologických zahradách je takřka nemožný. Vědci teď hledají cesty, jak ji zachránit. „Park je z guinejské strany atakován nájezdy pytláků a nelegální lov antilop a hrochů způsobuje velké ztráty,“ tvrdí vědec Adam Konečný.

Čeští vědci se teď budou soustředit na analýzu všech vzorků, které ze Senegalu přivezli. Rozbory budou trvat podle odhadu ještě dalších pět let.

  • Ředitel Národních parků Mambal Gay autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/773/77289.jpg
  • Antilopy Derbyho autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/773/77284.jpg