V zimbabwských věznicích umírají vězni hlady

Harare - V zimbabwských věznicích údajně umírají každý den desítky vězňů hlady. Poukázal na to dokument jihoafrické televize, která několik měsíců tajně natáčela v nápravných zařízeních v Zimbabwe. Země po odvysílání pořadu požádala mezinárodní společenství o pomoc.

Dokumentaristům se při natáčení v zimbabwských věznicích naskytl hrůzný pohled na vyhublá těla vězňů jako vystřižená z obrázků koncentračních táborů druhé světové války.

„Čítal jsem v novinách, že tamní věznice mají problémy, ale nevěřil jsem, že v nich umírají lidé. Chtěl jsem to ověřit,“ popisuje vznik námětu dokumentarista Godknows Nare.

Tresty by si podle zimbabwských úřadů mělo ve věznicích odpykávat 17 tisíc chovanců, odhady mluví ale až o dvojnásobku. Lidé navíc živoří v otřesných podmínkách: „Na reportáži jsme pracovali 3 nebo 4 měsíce. Museli jsme najít člověka, který měl přístup do zimbabwských nápravných zařízení, tak jsme se dostali k bývalým i současným vězňům,“ vypráví Nare.

Úředníci prodávají jídlo vězňů na černém trhu

Dokumentaristé zjistili otřesné skutečnosti, vězni musí žít maximálně z jedné misky kukuřičné kaše na den. Jídlo, které měli dostat, prodávají úředníci na černém trhu. Stejně tak se chovancům nedostává ani lékařské péče.

„Vězení má člověka napravit, ale tady ti lidé prostě umírají. To úplně popírá celý smysl nápravného systému,“ rozhořčeně říkábojovník za lidská práva Otto Saki.

Dokument už odstartoval první reakce, vláda Zimbabwe, které se zmítá v ekonomické křeči a čelí astronomické inflaci, už požádala světové společenství o humanitární pomoc pro své vězně. Bez ní hrozí, že mnoho z nich věznění nepřežije.

Vydáno pod