Irsko má svého Grosse: premiér Ahern opouští křeslo kvůli finančním nesrovnalostem

Dublin - Jak slíbil, tak také činí. Irský premiér Bertie Ahern dnes po jedenácti letech opouští premiérské křeslo. K předčasnému ukončení svého třetího období v čele irské vlády ho přiměl táhnoucí se korupční skandál. Své rozhodnutí podat demisi oznámil novinářům 2. dubna. Ve funkci ho nahradí dosavadní ministr financí a Ahernův nástupce v čele strany Fianna Fáil Brian Cowen.

Ahernovy podivné majetkové vztahy jsou ve středu zájmu irských médií už dva roky. Poprvé se zprávy o jeho podezřelých finančních machinacích objevily předloni na jaře. Loni v září musel Ahern novinářům vysvětlovat podezřelé platby pohybující se ve výši kolem 100 tisíc eur i pochybnou třicetitisícovou částku, kterou obdržel v roce 1994 od majitele domu, který si pronajímal. Tento měsíc by měl bývalý premiér svědčit u protikorupčního tribunálu. Vládu se podle svých slov rozhodl opustit, aby publicitou kolem své aféry nekomplikoval práci ostatních ministrů.

Pro nového šéfa kabinetu bude první zkouškou ohněm ratifikace nové smlouvy o reformě institucí Evropské unie. Irsko je jedinou zemí, která bude Lisabonskou smlouvu schvalovat referendem, které se podle všeho uskuteční 12. června. Březnové průzkumy odhalily, že text zatím podporuje asi 48 procent voličů, proti je jen 23, ale zbylých 31 procent bylo stále nerozhodnuto.