Piráti unesli u Seychel jachtu

Mogadišo - Luxusní jachtu Indian Ocean Explorer unesla u Seychel skupina pirátů. Loď se sedmičlennou posádkou Seychelanů patrně míří k somálským břehům poté, co byli turisté vysazeni na břeh. Pirátům jsou již na stopě mezinárodní plavidla, která hlídkují v somálských vodách.

Unesená motorová jachta je určena pro oceánografický výzkum. Je vybavena moderní technologií na podmořské fotografování a potápěčskou výstrojí. Je to již druhý případ unesené lodi nedaleko Seychel během posledních týdnů. Seychelský policejní šéf minulý týden oznámil, že koncem února byl v oblasti unesen katamarán s tříčlennou posádkou. Bezpečnostní jednotky byly rozmístěny po vnějších ostrovech Seychel, aby zabránily dalším útokům.

Piráti loni přepadli v okolí Somálska více než stovku mezinárodních lodí, a proto se do regionu vypravila plavidla EU, NATO, USA, Číny, Ruska a dalších zemí, aby tuto frekventovanou oblast námořní dopravy chránila. Počet útoků se jim začátkem letošního roku podařilo částečně snížit, někteří piráti však svou činnost přesunuli dále od hlídaných somálských vod do okolí Seychel a na sever od Madagaskaru.

V neděli somálští piráti omylem zaútočili na zásobovací tanker německého válečného námořnictva třídy Rhön FGS Spessart, který si spletli s obchodní lodí. Posádka plavidla na palbu pirátů z malého člunu odpověděla a za pomoci válečných lodí dalších zemí byli útočníci zadrženi.

Vydáno pod