V Mexiku dopadli drogového mafiána, když cvičil v parku

Mexiko - Vicente Carrillo Leyva, jeden z nejhledanějších mexických drogových bossů, skončil v rukou policistů. Ti dopadli tohoto šéfa kartelu z Ciudad Juárez v parku v mexické metropoli, když zrovna po ránu cvičil. Za posledních několik dní je to už druhý drogový mafián, kterého mexické úřady zatkly.

Carrillo Leyva pochází ze známé drogové rodiny, jeho otec pašoval kokain do Spojených států. Po jeho smrti převzal živnost otcův bratr a poté Carrillo Leyva. Dnes zadržený mafián měl na starosti vývoz drog do Spojených států. Obviněn je také z praní špinavých peněz.

Carrillo Leyva figuroval na policejním seznamu 24 nejhledanějších drogových zločinců. Generální prokuratura vyhlásila, že rozdělí odměnu 2 miliony dolarů těm, kteří pomohou dopadnout bossy ze seznamu. Zdá se, že se tato taktika vyplatila. Již před týdnem dopadli policisté Héctora Huertu, šéfa vlivného klanu Beltran-Leyva z města Monterrey. Dnes se podařil další úlovek.

Carrillo Leyva je synem Amada Carrilla Fuentese, který v 90. letech patříval k nejvýznamnějším obchodníkům s drogami v Mexiku. Zemřel během plastické operace obličeje v roce 1997. Měl přezdívku Pán nebes, protože velmi úspěšně pašoval kokain do Spojených států vzdušnou cestou.

Mexická vláda za poslední dva roky v boji s drogovými kartely značně přitvrdila. Prezident Felipe Calderón rozmístil u severních hranic země, přes kterou putují drogy do USA, víc než 36 tisíc policistů. Do boje se zapojily i Spojené státy, jež chtějí Mexiku koupit vrtulníky, které by hlídaly společnou hranici.