Rasmussen potvrdil, že chce být šéfem NATO

Kodaň - Dánský premiér Anders Fogh Rasmussen se bude ucházet o funkci generálního tajemníka Severoatlantické aliance. Dnes oficiálně oznámil svou kandidaturu. Podle dánského listu Politiken tak učinil během schůzky velvyslanců při NATO, která se uskutečnila den před zahájením summitu aliance ve francouzském Štrasburku a německém Kehlu.

Rasmussen by mohl v boji o post šéfa NATO získat podporu například USA, Británie, Německa nebo Francie. Proti by ale mohlo být Turecko, kterému se nelíbí, že Rasmussen v roce 2006 neodsoudil karikatury proroka Mohammeda, které zveřejnil dánský tisk. Kvůli odporu Ankary by se dokonce mohla volba nového tajemníka opozdit.

To, že se summit ve Štrasburku na žádném nástupci nizozemského diplomata neshodne, naznačil před časem i český velvyslanec při NATO Štefan Füle. Mandát dosavadního šéfa aliance Jaap de Hoop Scheffra vyprší letos v červenci.

Vedle Rasmussena se chce o post šéfa aliance ucházet i polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Mezi uvažovanými kandidáty se objevila také bývalá francouzská ministryně obrany Michelle Alliotová-Marieová či norská ministryně obrany Anne-Grete Strömová Erichsenová. V médiích se spekulovalo i o českém vicepremiérovi Alexandru Vondrovi, i když ten tyto informace popřel.

Vydáno pod