Po demonstracích ve Štrasburku policie zadržela 300 lidí

Štrasburk/Paříž - Štrasburk dnes hostí summit členských zemí Severoatlantické aliance. Na tuto akci se chystají i tisíce demonstrantů. Ti už od včerejška obléhají ulice francouzského města. Po čtvrtečních potyčkách s demonstranty policie v noci zadržela víc než 300 lidí. Asi třetina zadržených zůstala ve vazbě a budou zřejmě obviněni z ozbrojeného násilí.

Policie se včera střetla v centru Štrasburku se stovkami demonstrantů proti summitu NATO. Protestující se pokusili prorazit do přísně chráněného centra města, které střeží víc než 15 tisíc policistů. Ti proti demonstrantům zasáhli slzným plynem a ohlušujícími granáty. Protesty by dnes měly celý den pokračovat. Francouzské úřady očekávají, že by se demonstrací ve Štrasburku mohlo zúčastnit až 50 tisíc aktivistů. Z toho by jich asi 3 000 mělo být těch nejradikálnějších, kteří by mohli vyprovokovat násilné střety.

Bezpečnostní opatření ve Štrasburku jsou proto velmi přísná. Ulice budou hlídat tisíce policistů, kromě nich bude bezpečnost zajišťovat i protiletecká jednotka, ve vzduchu budou hlídkovat helikoptéry.

Policejní složky se srocují i v Kehlu, kde se summit NATO také koná. Úřady se chystají i na protesty v německém Baden-Badenu, kam dnes na schůzku s německou kancléřkou Angelou Merkelovou dorazí americký prezident Barack Obama. Nad městem proto pro dnešek nesmějí létat žádná letadla.  

Francie kvůli summitu také dočasně obnovila kontroly na hranicích. Bezpečnostní opatření vyjdou francouzskou státní kasu asi na 60 milionů eur. Němci vydají na bezpečnost přes 50 milionů eur.

Policie zadržela 300 demonstrantů proti summitu NATO ve Štrasburku.
Zdroj: ČT24