Slováci rozhodnou o novém prezidentovi

Bratislava - Slovensko dnes ve druhém kole prezidentských voleb rozhodne o své budoucí hlavě státu. Slováci mohou vybírat mezi dosavadním prezidentem Ivanem Gašparovičem a opoziční kandidátkou Ivetou Radičovou. Ta by byla v případě svého zvolení první ženou v této funkci, pokud bude úspěšnější Gašparovič, bude prvním slovenským prezidentem, který svůj post obhájil. Jméno nového prezidenta by se Slováci měli dozvědět po půlnoci.

V předvečer voleb si nikdo netroufá odhadnout vítěze, neví se totiž, jak se zachovají stoupenci neúspěšných kandidátů z prvního kola. V tom získal Gašparovič 46,71 procenta voličů, Radičová 38,05 procenta.

Odhady však mluví, že rozdíl preferencí je nyní minimální a v internetových anketách médií dokonce Radičová vedla. Podle zpravodajky České televize v Bratislavě Olgy Bakové se však politologové všeobecně shodují na tom, že současný prezident má větší šance vyhrát než kandidátka opozice.

Volby hlavy státu jsou v zásadě soubojem mezi vládní koalicí a opozicí. Dosavadního prezidenta podporují vládní strana Směr-SD premiéra Roberta Fica s koaliční populistickou Slovenskou národní stranou (SNS), za někdejší ministryní práce stojí trojice opozičních stran SDKÚ-DS, KDH a SMK. Zatímco na plakátech Gašparoviče podporoval premiér Fico a další předáci jeho strany, Radičovou zase známí herci, zpěváci a sportovci.

Před druhým kolem voleb se vládnímu táboru podařilo hlavním tématem kampaně, která dnes ráno podle zákona končí, udělat opět národnostní otázku. Národovci vytkli Radičové, že se do finále souboje dostala díky hlasům slovenských Maďarů, a obvinili ji, že jim slibovala autonomii. Radičová to popřela s tím, že prezident má sloužit všem občanům, a připomněla, že Gašparovič se před pěti lety dostal do funkce také díky podpoře maďarské menšiny. Oslovení politologové se ale nedávno shodli, že „maďarská karta“ by výsledek druhého kola nijak výrazně ovlivnit neměla.

Volební místnosti se otevřeli dnes v 7:00, hlasování má skončit ve 22:00. Statistický úřad pak bude postupně zveřejňovat výsledky.

  • Iveta Radičová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/775/77487.jpg
  • Ivan Gašparovič autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/775/77488.jpg