USA oficiálně požádaly Evropskou unii o přijetí vězňů z Guantánama

Brusel - Spojené státy formálně požádaly Evropskou unii, aby přijala některé vězně ze základny v Guantánamu, která má být do roka na příkaz amerického prezidenta Baracka Obamy zrušená. V případě, že by některé evropské země tyto vězně přijaly, zaručily se USA, že jim poskytnou veškeré potřebné informace.

EU přes mnohé výhrady již dříve sdělila, že některé její členské země jsou připraveny přijmout část osob zadržovaných v kontroverzní věznici na základně Guantánamo. Každý stát se přitom bude v této záležitosti rozhodovat samostatně.    

USA již dříve sdělily, že po zemích EU chtějí, aby převzaly asi 60 z 245 vězňů, které ve věznici zbývají. Mezi evropské země, které se vyslovily, že by mohly přijmout část vězňů z Guantánama, patří například Portugalsko a Španělsko. Francie dnes slíbila přijmout nejméně jednoho vězně.    

Na základně Guantánamo na Kubě Spojené státy zadržují cizince podezřelé z terorismu. Uzavření věznice, kterou opakovaně kritizovaly organizace na ochranu lidských práv, nařídil americký prezident Barack Obama krátce po svém lednovém nástupu do funkce.

Státy ochotné přijmout vězně z Guantánama
Zdroj: ČT24