Barack Obama - Politická superstar, která přinesla změnu

Washington - Do Ameriky přišla změna. Těmito slovy pozdravil Barack Obama davy svých příznivců krátce poté, co byl zvolen 44. prezidentem USA. Ve funkci není ještě ani obligátních 100 dní a změna už skutečně přišla. První americký prezident tmavé pleti nastolil nejen výrazně odlišný politický kurz než jeho předchůdce, ale už od předvolební kampaně je politickou superhvězdou v pravém slova smyslu, srovnatelnou v novodobých dějinách snad jen s Johnem Kennedym. Ještě před dvěma lety ho přitom většina Američanů vůbec neznala.

Obama se úřadu ujal v nelehké době světové hospodářské krize a pošramocené pověsti USA ve světě, což je především důsledek osmiletého prezidentování jeho předchůdce George Bushe. Hned v prvních hodinách ve funkci Obama splnil jeden z předvolebních slibů a nařídil uzavřít kontroverzní základnu Guantánamo a všechny tajné věznice CIA mimo americké území. Zakázal rovněž mučení vězňů praktikované za Bushe. Prvním velkým Obamovým úspěchem při řešení hospodářské krize bylo podepsání návrhu zákona na stimulaci ekonomiky.

Nejviditelnější jsou ale změny přístupu k zahraniční politice. Nový prezident chce obnovit narušené styky s Evropou, stáhnout americké vojáky z Iráku a naopak posílit vojenskou přítomnost a zlepšit koordinaci akcí se spojenci v Afghánistánu, kde se bezpečnostní situace v poslední době výrazně zhoršila. Markantní je i zásadní změna přístupu k Rusku a Íránu, kde Obama upustil od konfrontačního tónu svého předchůdce a snaží se začít novou kapitolu ve vztazích s Moskvou i s Teheránem. S tím souvisí i vlažnější vztah k vybudování amerického protiraketového deštníku ve střední Evropě, prosazovaného Bushovou administrativou.

Ve svém nedělním pražském projevu Obama navrhne plán na vytvoření světa bez jaderných zbraní, což společně s terorismem, klimatickými změnami a ekonomickou krizí patří podle jeho slov k největším výzvám 21. století.

Brilantní a charizmatický řečník, který dokáže strhnout davy, si rád zahraje basketbal, dává přednost zdravé stravě a pokud možno denně cvičí. Čas od času si i zapálí, i když už před volbami slíbil, že v Bílém domě kouřit nebude.

Barack Hussein Obama se narodil 4. srpna 1961 v havajském Honolulu jako syn keňského ekonoma a bílé Američanky z Kansasu. Rodina se rozpadla, když byly Barackovi pouhé dva roky; později strávil s matkou čtyři roky v Indonésii a vyrůstal u své babičky na Havaji, která byla jedním z jeho nejbližších lidí a zemřela krátce před jeho zvolením do Bílého domu. Obama vystudoval politické vědy na Columbijské univerzitě a práva na Harvardu. Začínal jako právník v Chicagu, v listopadu 2004 se stal senátorem za stát Illinois. Od roku 1992 je ženatý. S manželkou Michelle, která je rovněž právničkou, mají dvě malé dcery Maliu Ann a Sashu. Po návratu z evropské cesty si v dobré tradici pánů Bílého domu pořídí i psa.

  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/769/76861.jpg
  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/314/31393.jpg
Vydáno pod