Po útoku amerického bezpilotního letounu v Pákistánu zůstalo 13 mrtvých

Péšávar - Při útoku bezpilotního letounu na severovýchodě Pákistánu zemřelo 13 lidí. Stroj ostřeloval dům v provincii Severní Vazíristán u hranic s Afghánistánem. Mezi mrtvými jsou zahraniční bojovníci i civilisté. Zřejmě šlo o americký stroj, Washington ale podobné útoky nepotvrzuje. Islámábád proti akcím bezpilotních letounů právě kvůli ztrátám mezi civilisty protestuje.

Střela vypálená z letounu prý zasáhla dům, ve kterém v tu dobu bylo na návštěvě několik lidí. „Máme informaci, že bylo zabito 13 lidí včetně několika hostů,“ vyjádřil se jistý místní představitel, který neuvedl své jméno.

Spojené státy používají raketové útoky bezpilotních letounů k boji proti ozbrojencům militantního hnutí Taliban a teroristické sítě al-Káida, kteří se ukrývají v nepřístupných horských oblastech na hranicích mezi Afghánistánem a Pákistánem.

Při podobném útoku prvního dubna zahynulo 12 ozbrojenců. Raketové údery USA na pákistánské území Islámábád odsuzuje s tím, že ohrožují suverenitu země. Při útocích také často přicházejí o život civilisté.

Vydáno pod