Ve volbách makedonského prezidenta vyhrál Ivanov

Skopje - Kandidát konzervativní vládní strany Ďorďe Ivanov jasně vyhrál v nedělním druhém kole prezidentských voleb v Makedonii nad svým sociálnědemokratickým rivalem Ljubomirem Frčkoským. Sdělila to dnes Ústřední volební komise. Také ujistila, že volební účast nakonec přesáhla 40 procent, tedy hranici pro platnost voleb.

Po sečtení 97 procent hlasů jich získal Ivanov přes 63 procent, zatímco Frčkoski jen přes 36. Volební účast, která se dlouho pohybovala kolem 40 procent, byla nakonec téměř 43 procent, řekl na tiskové konferenci předseda volební komise Aleksandar Novakovski.

Makedonci se tak vyhnuli novým volbám, které by podle volebního zákona museli uspořádat do šesti měsíců, pokud by účast byla pod 40 procent. Dobrý průběh voleb byl vnímán jako určitý test vyspělosti Makedonie na její cestě do struktur NATO a EU.

Podle některých místních a zahraničních pozorovatelů byly jen menší nesrovnalosti. Jednalo se podle nich o několik případů zastrašování voličů a takzvaného rodinného hlasování, kdy jeden člen rodiny nařídil ostatním, jak mají volit. Krvavé etnické násilí, jako tomu bylo při loňských parlamentních volbách, nyní hlášeno nebylo.

Frčkoski přiznal porážku a poblahopřál Ivanovovi. „Ukázali jsme, že jsme s to mít demokratické volby bez násilí, podle evropských norem,“ prohlásil Ivanov. Za priority Makedonie označil nový prezident integraci země do EU a NATO a vyřešení sporu s Řeckem ohledně názvu Makedonie, jak se jmenuje i jedna řecká oblast. Oficiálně se v mezinárodní politice pro Makedonii používá název Bývalá jugoslávská republika Makedonie.

Nový prezident nahradí ve funkci prezidenta Branka Crvenkovského, který o druhý pětiletý mandát neusiloval. Makedonský prezident má nižší pravomoci než premiér, ale může významně ovlivňovat směřování země v zahraniční politice. Může také ovlivnit ekonomickou politiku země, protože jmenuje guvernéra ústřední banky.

Ivanov se narodil v květnu 1960 v městečku Valandovo na jihovýchodě Makedonie. Na počátku osmdesátých let vystudoval práva a v letech 1988 až 1995 pracoval v makedonském rozhlase. Od poloviny devadesátých let přednáší Ivanov politologii na právnické fakultě ve Skopji. V letech 2004 až 2008 byl proděkanem této fakulty a jako hostující profesor působil i na univerzitě v řeckých Aténách. V mládí se Ivanov angažoval ve Svazu komunistické mládeže Jugoslávie. Letošní prezidentské volby jsou Ivanovovou první praktickou zkušeností s vysokou politikou.

Makedonie
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová