USA zrušily zákaz informovat o návratu padlých vojáků v médiích

Washington - Ve Spojených státech skončil zákaz fotografování rakví s padlými americkými vojáky. Nařízení zrušil americký prezident Barack Obama. To přitom platilo 18 let, od války v Perském zálivu. První vojenskou obětí zachycenou médii při návratu do vlasti se stal třicetiletý rotný, který zahynul v sobotu v Afghánistánu. Jeho rakev zahalenou do americké vlajky vyložili vojáci na základně ve státě Delaware. Pozůstalí s přítomností kamer souhlasili, ale odmítli vystoupit v médiích.

Americká vlajka pokrývala rakev s ostatky seržanta Phillipa Myerse z amerického letectva, kterou přivezli z Afghánistánu na leteckou základnu v Doveru. Třicetiletý americký voják v sobotu nepřežil improvizovaný výbuch, uvedl Pentagon.

Barack Obama po 18 letech uvolnil zákaz Pentagonu, aby média zpravodajsky pokrývala návrat ostatků mrtvých amerických vojáků do vlasti. Zákaz platil od roku 1991, kdy probíhala válka v Perském zálivu. I přesto ale v několika výjimečných případech bylo povoleno o takových událostech informovat - například šlo o přílet ostatků námořníka, který byl zabit během útoku na americkou loď v jemenském přístavu v říjnu 2000.

Striktní zákaz informací o návratu mrtvých vojáků nařídil během války v Afghánistánu a Iráku někdejší prezident George Bush, který kvůli tomu čelil kritice, že se vláda snaží skrývat, kolik lidských životů už válka v těchto zemích stála.