Írán a Kazachstán souhlasí s mezinárodní jadernou bankou

Therán - Iránský prezident Ahmadínežád podporuje vybudování mezinárodní banky jaderného paliva pro mírové využití v Kazachstánu. Řekl to po setkání s prezidentem Kazachstánu Nazarbajevem. Projekt navrhla Mezinárodní agentura pro atomovou energii už v roce 2005. Má podporu Spojených států i Ruska a naposledy o něm mluvil Barack Obama v Praze. Banka by umožnila jednotlivým zemím kupovat si jaderné palivo pro elektrárny. Zabránilo by se tak jeho zneužití pro výrobu jaderných zbraní.

„Myslíme si, že nápad Nursultana Nazarbajeva vybudovat v Kazachstánu banku jaderného paliva je velmi dobrý návrh,“ uvedl Mahmúd Ahmadínežád po schůzce se svým kazašským protějškem.

Írán tak udělal další vstřícný krok v oblasti svého jaderného programu, který USA tolik kritizují. Spojené státy nicméně i přesto, že si myslí, že Írán vyvíjí jadernou zbraň, zahájily s nástupem Baracka Obamy novou éru vztahů s Íránem. Připouští totiž diplomatické jednání.


Írán už dříve řekl, že zváží zastavení programu na obohacování uranu, pokud mu budou zaručeny dodávky jaderného paliva ze zahraničí. I nadále ovšem Teherán trvá na tom, že má právo na svůj jaderný program, který prý má jen energetické ambice.

Na novou jadernou banku by měla podle návrhu dohlížet Mezinárodní agentura pro atomovou energii, kdy by ale měla vzniknout, není zatím jasné. Kazašský prezident Nazarbajev v pondělí oznámil, že jeho země je připravena mít takové zařízení na svém území.

Mapka popisující známý stav jaderných zařízení na území Íránu v roce 2007
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová