V Tokiu rozkvetly sakury, zima je u konce

Tokio - V japonském Tokiu začala krátká sezona rozkvetlých třešňových stromů. Tamní období kvetení sakur je velkou slavností. Symbolizuje totiž konec dlouhé zimy a příchod jara, štěstí a radosti. První květ sakury byl zaznamenán už 3. ledna na nejjižnějším ostrově Okinawa.

Japonské parky se halí do růžového závoje. V Tokiu se totiž rozvily jemné třešňové květy, což je signál pro jeho obyvatele, aby vyrazili ven. Není radno otálet, stromy zase brzy odkvetou. „Květy třešní jsou národním symbolem, je to něco, na co by měli být hrdí všichni Japonci,“ tvrdí obyvatelka Tokia. „Bez nich bychom vůbec nevěděli, že zima skončila,“ dodává.

Pod rozkvetlými sakurami pořádají velké firmy večírky pro zaměstnance. Kvetoucí stromy ale nejsou jen bezstarostná zábava, může to být přímo věda. Televizní stanice postup jara bedlivě sledují a předpovídají den rozpuku květů sakur stejně jako počasí. Na sklonku zimy mu každodenně věnují speciální pořad. „Určujeme, kdy třešňové květy rozpuknou, na základě předpovědi počasí a údajů o 14 tisících stromů, které monitorujeme po celé zemi,“ vysvětluje třešňová meteoroložka Sawako Konda.


Vlna růžových kvítků zalévá Japonsko od jihu a teď je na pomíjivých pár dní v Tokiu. Severní části souostroví na svůj začátek jara teprve čekají.