Halloween je pro pohany - Kristus je silnější než dýně

Varšava - Polská katolická církev varuje věřící před oslavami Halloweenu. Připomíná, že jde o pohanský svátek, jehož oslavy jsou v rozporu s učením křesťanských církví. Ty totiž věřícím připomínají, že 1. listopadu, na Svátek všech svatých, mají uctívat světce a vzpomínat na zemřelé. V Polsku se v tento den nechodí do práce. Rodiny se před ním vydávají na cestu i do těch nejodlehlejších koutů země, aby vyzdobily hroby svých blízkých, pomodlily se za ně a zapálily na náhrobku svíčku.

„V posledních letech jsme se nechali zaplavit zvyky ze Západu, o čemž svědčí nejen Halloween, ale i to, že lidé se na hřbitovech předhánějí v počtu a velikosti věnců nebo svíček,“ postěžoval si v deníku Rzeczpospolita Andrzej Grupa ze západopolské Poznaně. „Smysl Svátku všech svatých se v tom všem vytratil,“ dodal. „Církev varuje před jakýmkoliv zapojováním se do okultismu a magie,“ vzkázal věřícím gdaňský arcibiskup Slawoj Leszek Glódź s tím, že Halloween má kořeny v pohanském svátku duchů a keltského boha smrti.

Zatímco někteří Poláci se dnes večer převléknou do masek a vyrazí do barů ozdobených vydlabanými rozsvícenými dýněmi na oslavu Halloweenu, Grupa a další věřící z Poznaně stráví noc před Svátkem všech svatých na ekumenické mši. Alternativní program k Halloweenu pod heslem Kristus je silnější než dýně věřícím nabízí v Poznani evangelická církev metodická. „Antihalloween“ se pořádá i jinde v Polsku. Už v neděli jednou varšavskou čtvrtí prošlo procesí s relikviemi svatého Pia z Pietrelciny, blahoslavené matky Terezy a bývalého papeže Jana Pavla II.