Velmoci chtějí jednat s Íránem o jeho jaderném programu

Londýn - USA, Rusko, Čína, Francie, Německo a Británie dnes při setkání v Londýně rozhodly, že budou jednat s Íránem o jeho jaderném programu. Skupina pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo chtějí požádat o zprostředkování rozhovorů s Teheránem vysokého představitele Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javiera Solanu.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová  oznámila, že Spojené státy budou aktivním účastníkem těchto jednání : „Není nic důležitějšího, než se pokusit přesvědčit Írán, aby zastavil své úsilí k získání jaderných zbraní.“

Motorem nových vztahů s Iránem je nová vláda amerického prezidenta Baracka Obamy. Ten o víkendu v Praze nastínil svou představu o snížení jaderného arzenálu ve světě. Podporu mu přislíbila Evropa i Rusko. Teherán ale Washingtonu zatím příliš nevěří a dál hrozí světu výrobou jaderné zbraně.

Velmoci chtějí jednat s Iránem o jaderném zbrojení (zdroj: ČT24)

V zařízení pro obohacování uranu slaví Írán národní den jaderné technologie. Tady chce také prezident Ahmadínežád oznámit, že Irán ovládá technologii k výrobě paliva pro atomové elektrárny. Podle Západu ale právě tato technologie může být zneužita - pro sestrojení jaderné zbraně.

Západní státy si myslí, že íránský jaderný program má za cíl vyrobit jadernou zbraň. Írán tvrdí, že jeho nukleární program má jen energetické ambice.