Schwarzenberg: Bosna na cestě do EU zaostává

Sarajevo - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vede za české předsednictví delegaci na jednáních v Bosně a Hercegovině. Bosna a Hercegovina podle něj musí vyvinout větší úsilí, pokud se chce v budoucnu stát členským státem Evropské unie. Začlenění západobalkánských zemí do unie je prioritou českého předsednictví.

Český šéf diplomacie dnes vedl rozhovory se členy vedení této bývalé republiky jugoslávské federace. Etnicky rozdělená Bosna je pod dohledem mezinárodního společenství. Jeho nový představitel rakouský diplomat Valentin Inzko přijme ministra Schwarzenberga zítra.

Podle Schwarzenberga Bosna na cestě do EU v porovnání se svými sousedy pokulhává. Tato balkánská země dosud nepodala přihlášku ke vstupu do Evropské unie a uzavřela zatím se sedmadvacítkou jen asociační a stabilizační dohodu. „Chceme vidět konkrétnější kroky,“ zdůraznil Schwarzenberg.

Český ministr zahraničí tlačí na Bosnu především kvůli tomu, že integrace západního Balkánu do unie je jednou z priorit českého předsednictví.