Gruzie se připravuje na velkou demonstraci

Tbilisi - Gruzínská opozice hodlá dosáhnout svržení prezidenta Michaila Saakašviliho a chystá na dnešek v Tbilisi mohutnou demonstraci. Údajně by se na ni mělo dostavit až 100 tisíc lidí, nejspíše ale jde o přehnaná očekávání. Gruzínská opozice navíc dnes uvedla, že policie přes noc zadržela desítky jejích aktivistů. Saakašvili je kritizován za vyprovokování loňské války s Ruskem, pronásledování opozice nebo nedostatečná opatření proti chudobě.

Podle informací strany Niny Burdžanadzeové, bývalé Saakašviliho spojenkyně, bylo ve městě Rustavi jihovýchodně od Tbilisi zadrženo kolem 60 aktivistů. „Chtěli odjet do Tbilisi na dnešní demonstraci,“ řekla mluvčí strany Chatuna Ivanišviliová. „Není to pravda,“ reagoval na její slova mluvčí ministerstva vnitra Šota Utiašvili.

Opozice vyzývá prezidenta k odstoupení

Opoziční strany budou na demonstraci požadovat demisi prezidenta Saakašviliho kvůli údajně katastrofálnímu způsobu, jakým vedl loňskou srpnovou krátkou válku s Ruskem o separatistickou Jižní Osetii. Hrozí, že budou demonstrovat tak dlouho, dokud jejich požadavek nebude splněn.

Veřejnost a především opozice vyčítá Saakašvilimu jeho počínání během války s Ruskem zejména z toho důvodu, že prezident měl zemi do konfliktu zavléct a nechat se vyprovokovat ke střetu. Současnému prezidentovi přičítají občané také současný stav ekonomiky. Gruzínská ekonomika je totiž ve velké míře provázaná s globální ekonomikou než například sousední Arménie, které se krize nedotkla.

Gruzínské obyvatelstvo trápí vysoká nezaměstnanost, která se dle oficiálních informací nachází mezi 10 až 20 procenty. Skutečnost je údajně jiná a nezaměstnanost má šplhat až k 60 procentům. Převážně mladí vzdělaní lidé tak zemi opouští a posílají příbuzným v Gruzii finanční pomoc ze zahraničí.

Protestní akci naplánovali na dnešek proto, že uplyne přesně dvacet let od protisovětské demonstrace v Tbilisi, která byla surově potlačena a při níž zahynulo dvacet lidí.

Demonstrace nejspíše nebude tak mohutná, jak se předpokládalo

Podle redaktora ČT Tomáše Vlacha nejspíše opozice ve věci svržení prezidenta neuspěje ani tentokrát. Opozice sice očekává, že na demonstraci dorazí přes sto tisíc protestantů, ale už při dřívějších shromážděních se ukázalo, že byly tyto odhady nadhodnocené.

Gruzínská opozice, která je hluboce rozdělena a nemá společný program, je poměrně jednotná v úsilí svrhnout Saakašviliho. Přesto jsou podle analytiků její šance dosáhnout demise prezidenta minimální, protože ve společnosti nejsou dost silné protivládní nálady.

Podle březnového průzkumu podporuje demisi Saakašviliho jen 28 procent Gruzínů, zatímco 51 procent soudí, že země potřebuje „jednotu a trpělivost“.