Afghánská policie je častým terčem sebevražedných útoků

Kábul - Sebevražedný atentátník dnes zabil pět policistů a čtyři další zranil v Laškargáhu v jihoafghánské provincii Hílmand. Talibové si policisty často vybírají jako cíl svých útoků - od začátku letošního roku zahynuli jenom v provincii Lógar při útocích islámských radikálů tři afghánští policisté. Spojenecké jednotky i rekonstrukční týmy se snaží místní policii co nejvíc pomáhat - s vybavením i se zázemím.

Jenom v provincii Lógar slouží 600 afghánských policistů. Kontrolní stanoviště mají v okolí větších měst a na hlavních silnicích. Přitom jsou nejhůř vyzbrojení, vycvičení a špatně vybavení, odhodlání k boji jim ale nechybí. Češi v Lógaru postavili několik nových policejních základen, které se dají dobře bránit, od poloviny letošního roku se český rekonstrukční tým zaměří hlavně na výcvik afghánských policistů. Zatím jim pomáhají pouze vojáci, ale budou je učit přímo policisté - i z České republiky.

Dnešní sebevražedný útok byl veden proti příslušníkům protidrogových sil. Provincie Hílmand je považována za největšího producenta drog v oblasti a Afghánistán je zároveň největším světovým producentem opia. Tamní produkce této drogy představuje 90 procent světové výroby. OSN loni odhadla, až 500 milionů dolarů z ilegálního drogového obchodu směřuje na konta islamistického Talibanu a dalších zločineckých organizací.

Afghánská policie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod