Somálští piráti se zmocnili dalšího plavidla, vyjednávání se nedaří

Mogadišo (Somálsko) - Zástupci NATO dnes oznámili, že somálským pirátům se po neúspěšném pokusu o přepadení panamské lodě podařilo odpoledne obsadit další americkou loď plující pod italskou vlajkou. Na její palubě se nacházelo 16 pasažérů, z toho 10 italských občanů. Ve vyjednávání s piráty, kteří naposledy před čtyřmi dny unesli amerického kapitána nákladní lodi Maersk Alabama Richarda Phillipse, zatím nebylo dosaženo žádného pokroku. Zločinci, kteří Američana zadržují na záchranném člunu, podle agentury AFP dnes oznámili, že mají v úmyslu rukojmího přemístit na jinou loď zadržovanou jejich druhy. Únosci pohrozili, že Phillipse zabijí, pokud na ně Američané zaútočí.

Mezi požadavky, které kladou piráti za propuštění námořníka, patří dva miliony dolarů a volná cesta na somálskou pevninu. Pirátská plavidla jsou přitom pronásledována spojeneckými loděmi. Sám Phillips se v pátek neúspěšně pokusil o útěk a vysloužil si uznání od svých kolegů na svobodě. „Nepřekvapil mě. Richy všem ukázal, jak moc je silný. Nevzdá se a bude bojovat, dokud se celá situace nevyřeší,“ uvedl námořní kapitán James Staples.

Philips velel lodi, která vezla do Afriky humanitární pomoc a jídlo. Piráti útok na jeho loď nezvládli a nakonec museli utéct, neboť nedokázali zkoordinovat útok s ozbrojenci, kteří mezitím unesli německé plavidlo. „Vrátili jsme se do Haradheere bez nich, protože jsme je nedokázali najít. Vůbec jsme nemohli lokalizovat jejich signál,“ dodal jeden z pirátů. Nákladní loď Maersk Alabama s 20 Američany na palubě zadrželi piráti ve středu. Posádce se podařilo loď znovu ovládnout, ale kapitán zůstal v rukou pirátů. Ty dosud drží v šachu torpédoborec amerického námořnictva Bainbridge.

Andrew Mwangura z organizace podporující námořní dopravu ve východní Africe sdělil, že se skupina kmenových náčelníků pod vedením Abdího Alího Muhammada již vydala do vesnice Garacad na jižním pobřeží poloautonomní severosomálské oblasti Puntland, která je jednou ze základen pirátů, aby vyjednávala o propuštění amerického kapitána.

„Chceme rukojmí přemístit na loď, kterou naši přátelé zadržují u Garacadu, pro případ, že by vyjednávání zabralo více času,“ řekl vůdce pirátů Abdí Garad. „Mám obavy, aby záležitost neskončila katastrofou, protože to trvá příliš dlouho. Získali jsme informace, že Američané chtějí zahájit záchrannou operaci podobně jako francouzská komanda,“ dodal.

Američané se zatím osvobodit kapitána nepokusili. Varoval je páteční útok francouzského komanda na unesenou jachtu při kterém kromě dvou pirátů zemřel i jeden z unesených. Unesený norský tanker majitelé vykoupili za 2,5 milionu dolarů. Vysloužili si ale tvrdou kritiku. Ostatním společnostem ani vládám se takový postup nelíbí, protože piráti prý budou dál přepadávat plavidla a zvyšovat požadavky na výkupné.

Poblíž somálských vod vede jedna z nejfrekventovanějších světových vodních cest. Země se rozpadá a rebelové spolupracující s piráty ovládají velké území státu, na kterém jsou absolutními vládci. Ozbrojenci jen letos přepadli 65 lodí. Patnáct plavidel s 243 muži posádky zadržují ve svých přístavech a vyjednávají o výkupném.

  • Piráti v konfrontaci s francouzskými vojsky autor: ČT24, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/797/79623.jpg
  • Somálský pirát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/540/53950.jpg
Vydáno pod