USA sčítají škody po řádění tornád a požárů

Dallas - Střední část Spojených států pustoší zuřící živly. Požáry v severním Texasu zničily v pátek dvě města a o život připravily nejméně tři osoby. Ve státě Tennessee ve stejný den udeřilo tornádo, zabilo pět lidí a na sedm set domů srovnala se zemí. Desítky dalších lidí utrpěly zranění a několik set domácností skončilo bez elektřiny.

V Texasu zachvátila víc než dvacítka požárů přes 24 hektarů půdy. Souboj s živlem přitom hasičům komplikoval prudký vítr. Popelem lehla městečka Stoneburg a Sunset ležící severozápadně od Fort Worthu. Další města úřady preventivně evakuovaly. Zraněny byly desítky osob, z toho dva lidé vážně.

Dým z požárů komplikoval také lokální dopravu, která musela být na několika místech omezena. Dálnici 287 severozápadně od Fort Worthu úřady kvůli hustému kouři uzavřely.

Ve čtvrtek se s ohněm potýkal také sousední stát Oklahoma, v jehož západní a centrální části mu za oběť padlo asi 100 domů. Zhruba 30 osob bylo zraněno. Podle oklahomské policie byl minimálně jeden z požárů založen úmyslně.

Větrná bouře zabila pět lidí

Nedaleké státy Arkansas a Teneessee zase sčítají škody po větrné smršti. V Tennessee si v pátek ve městě Murfreesboro, ležícím 50 kilometrů jihovýchodně od Nashvillu, vyžádalo životy mladé ženy a její dvouměsíční dcery. „Byly nalezeny vedle domu. Vypadalo to, jakoby se se snažily dostat do auta. Dítě bylo v autosedačce,“ popsal místo tragédie záchranář Randy White. Větrná smršť ve městě strhla více než desítku střech a vyvrátila mnoho stromů. Stovky domácností skončily bez dodávek elektrického proudu.

Tornádo v pátek zasáhlo i stát Kentucky, kde způsobilo hlavně materiální škody a zranění dvěma lidem. O den dříve v arkansaském městě Mena přírodní živel zabil tři lidi a nejméně 22 zranil. Zničil více než stovku domů.