Moldavský soud nařídil přepočítat volební lístky

Kišiněv - Moldavský ústavní soud dnes nařídil přepočítání hlasovacích lístků z parlamentních voleb, které se v zemi konaly minulý víkend. Opozice výsledky hlasování, které přiřkly drtivé vítězství vládnoucí komunistické straně, neuznává a vládu obviňuje z volebního podvodu. Situace v zemi se vyhrotila v úterý, kdy dav demonstrantů vtrhl do parlamentu a úřadu prezidenta. Výsledkem protestů je údajně i jeden mrtvý mladík, který po střetu s policií podlehl v nemocnici těžkým zraněním. Demonstrace pokračovaly i dnes.

„Moldavský ústavní soud tímto nařizuje ústřední volební komisi do devíti dnů přepočítat všechny hlasovací lístky, které voliči 5. dubna (do uren) vhodili,“ prohlásil předseda soudu Dumitru Pubelere. Dodal, že komise také musí prověřit seznam voličů, což byl nejdůležitější požadavek opozice. Podle ní byly volby zfalšované, protože na seznamu figurovalo množství mrtvých duší.

Prohlášení opozičních předáků také posílilo několik výpovědí členů volební komise, kteří nad regulérností hlasování vyjádřili pochyby. Proti volebnímu výsledku se v zemi zvedla vlna protestů. Úterní demonstrace přerostla v násilí. Dav, který vnikl do vládních budov, zdemoloval řadu kanceláří a dokonce vypálil některá patra parlamentu.

Demonstrace mají první oběť

Různé mezinárodní instituce v sobotu odsoudily údajné policejní násilí vůči protivládním demonstrantům a novinářům v Moldavsku. Agentura DPA dnes přinesla zprávu, že těžkým zraněním podlehl v nemocnici třiadvacetiletý mladík. Podle rodičů ho měli zbít policisté ve vazbě, kam byl z demonstrace převezen. „Dnes je pohřeb Valera Boboka z jedné vesnice blízko Kišiněva. Na jeho těle jsou stopy po bití, ale pitva nebyla povolena,“ potvrdila České televizi informaci místopředsedkyně moldavské liberální strany Corina Fusuová.

Policie však o případu údajně neví. Celkem bylo při úterních protivládních protestech v Kišiněvě zraněno 270 lidí. Policie zatkla asi 200 nespokojenců. „Trváme na tom, aby okamžitě propustili všechny zatčené, aby komunisté přestali s terorem,“ vyzývá vládu vůdce opozice Vlad Filat. Nejchudší země Evropy podle něj míří k diktatuře podobné té v Lukašenkově Bělorusku.