Kapitán americké lodi byl osvobozen - tři piráti při přestřelce zemřeli

Washington - Kapitán americké obchodní lodě Richard Phillips, kterého na záchranném člunu u Somálska zadržovali piráti pět dní, byl dnes osvobozen. Informovala o tom americká média a zprávu následně potvrdilo také vojenské námořnictvo. „Mohu potvrdit, že kapitán Phillips je na svobodě a že je v pořádku,“ oznámil představitel amerického vojenského námořnictva John Daniels. Další okolnosti provázející zásah ale neposkytl. Později potvrdila  Phillipsovo osvobození i mluvčí amerického ministerstva obrany, kapitán je prý v bezpečí na americké lodi USS Bainbridge. Podle CNN přišli při operaci, kterou údajně provázela krátká přestřelka, o život tři piráti, čtvrtý byl zajat.

Použití síly proti somálským pirátům s cílem osvobodit Phillipse podle zdrojů agentury AP přímo schválil americký prezident Barack Obama. Obama také následně Phillipsovo osvobození uvítal a v prohlášení, které k tomuto případu vydal Bílý dům, ocenil nejen kapitánovu odvahu, ale i způsob, jakým příslušníci námořního komanda operaci provedli. „Jsem rád, že je kapitán Phillips v bezpečí. Jsem hrdý, že mohu mluvit za všechny muže a ženy v uniformách, kteří neúnavě pracovali na jeho záchraně. Dnes večer velitel lodi Bainbridge rozhodl, že kapitánův život je v ohrožení a vydal rozkaz tři piráty na člunu zabít,“ uvedl viceadmirál z ústředního velení amerického námořnictva William Gortney.

Kapitán se obětoval ve prospěch své posádky. Po dvou dnech v zajetí se pak marně pokusil o útěk. Během osvobozovací akce ze člunu svých únosců vyskočil znovu. Než stačili piráti zareagovat, americké námořnictvo spustilo palbu. Útok přežil jen jediný pirát, který zrovna vyjednával na americké lodi. Prezident Barack Obama zdůraznil, že Spojené státy spoléhají v boji proti pirátům u somálského pobřeží na pomoc dalších zemí, a to včetně úsilí postavit pachatele únosů před spravedlnost.

„Phillipsova rodina vám chce všem poděkovat za podporu a modlitby. Vaše modlitby a přání se vyplatily, protože kapitán Phillips je zachráněn,“ uvedl mluvčí rodiny Phillipsových. Nákladní loď Maersk Alabam vezla humanitární pomoc do Somálska. V sobotu přistála i s nákladem v kenžské Mombasse. Somálští piráti ale dál řádí. Unesli další loď, tentokrát pod italskou vlajkou se 16 muži na palubě, když si předtím vynutili výkupné dva a půl milionu dolarů za norský tanker.

Unesená loď Maersk Alabama
Zdroj: ČT24