Nepokoje v Thajsku pokračují, Bangkok hlásí dva mrtvé

Bangkok - Thajská armáda se v centru Bangkoku střetla s protivládními demonstranty. Dva lidé při střetech zemřeli, nejméně 79 dlaších utrpělo zranění. Dnešní střet je prvním vážnější konfrontací v nynější vlně protestů, kdy demonstranti už týden požadují demisi premiéra Abhisita Vejjajivy. Parlament armádě přikázal vyhnout se ztrátám na životech, thajská vláda zároveň ujistila zahraniční agentury, že zajistí bezpečnost především na letištích a v přístavech. Některé západní země přesto vyzvaly své občany pobývající v Thajsku k opatrnosti, připojil se i velvyslanec ČR v Bangkoku Ivan Hotěk, který označil situaci za vyostřenou a nepřehlednou. Stovky českých turistů prý nicméně nejsou ohroženy.

Na strategické křižovatce v centru města proti sobě stálo 400 vojáků a 300 demonstrantů. Vojáci začali dav rozhánět slzným plynem, vodními děly a střelbou do vzduchu. Protestující házeli zápalné láhve a kameny, nakonec ustoupili. „Nejdřív armáda s davem vyjednávala, pak musela nad ránem použít sílu. Křižovatku se podařilo vyklidit, doprava byla obnovená,“ informoval mluvčí vlády Panitan Wattanaygorn.

Požadavek demonstrantů? Abdikace premiéra

Podle představitele záchranného koordinačního centra byla většina z hlášených 74 zraněných postižena slzným plynem, ale dva civilisté a dva vojáci byli postřeleni. Podobné střety byly hlášeny z desítky dalších míst Bangkoku, mj. před sídlem premiéra Vedžadživy, kde se nachází 4000 demonstrantů.

Ti požadují, aby premiér, jenž byl v roce 2006 sesazen armádou pro údajnou korupci a zneužívání moci, odstoupil. Tvrdí, že se zpět k moci dostal nekalými praktikami, a podporují jeho předchůdce Tchaksina Šinavatru. Podle Vedžadživy protesty sklouzly v posledních dnech za hranice legality.

V neděli došlo v Bangkoku a okolí k vyhlášení výjimečného stavu, který povoluje vojsku zasáhnout při obnově pořádku. Úřady mohou omezit občanská práva, zakázat shromažďování na veřejných místech a znemožnit médiím poskytovat zpravodajství, které „vyvolává paniku“.

Západ vyzývá své občany v Thajsku k opatrnosti

České předsednictví Evropské unie dnes vyjádřilo nad násilnými střety mezi bezpečnostními složkami a protivládními demonstranty hluboké znepokojení. Zároveň vyzvalo protestující, aby se zdrželi dalších násilností, které zvyšují napětí v regionu a hrozí, že vážně naruší stabilitu a pověst země.

Thajská vláda slíbila, že pro turisty a další osoby zajistí bezpečnost na letištích, ve velkých přístavech a v ostatních důležitých objektech. „Ujišťujeme vás, že nepokoje v Thajsku se dostávají pod kontrolu,“ řekl mluvčí vlády Panitan Wattanayagorn. Spojené státy, Francie, Británie, Belgie a Austrálie přesto vyzvaly své občany k opatrnosti, Jižní Korea doporučila zemi vůbec nenavštěvovat a Japonsko vyzvalo tamní vládu k nenásilnému řešení sporu.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur sdělila, že nyní je v Thajsku přibližně 400 českých turistů a že jim nic nehrozí. Život v turistických letoviscích funguje normálně.

Vzhledem k bezpečnostní situaci v zemi byl zrušen summit Sdružení zemí jihovýchodní Asie šestnácti států, jejichž nejvyšší představitelé se měli sejít o víkendu ve městě Pattaja jižně od Bangkoku. V Bangkoku platí výjimečný stav a mnoho lidí o víkendu odjelo na venkov. Ve své letní rezidenci mimo město pobývá i thajský král Pchúmipchon Adundét.

  • Thajský demonstrant autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/796/79592.jpg
  • Pochod demonstrantů autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/796/79584.jpg
Vydáno pod