Taliban zastřelil milenecký pár, protože se scházel na veřejnosti

Kábul - Stoupenci hnutí Taliban v Afghánistánu veřejně popravili mladý milenecký pár, který chtěl utéct ze země a vzít se. Muž se ženou pocházeli z provincie Nimroz na jihozápadě Afghánistánu, kde má Taliban silný vliv. Setkávání svobodného páru na veřejnosti je podle Talibanu urážkou islámu. O případu informoval agenturu AFP guvernér provincie Ghulam Dastageer Azad. Mladý pár byl veřejně popraven kulkou do hlavy před mešitou poté, co je odsoudili místní náboženští vůdci.

Guvernér provincie Ghulam Dastageer Azad o události řekl: „Svobodný chlapec a svobodná dívka, kteří se navzájem milovali a chtěli se vzít, utekli, protože jejich rodiče by sňatek nedovolili.“

Úřady uvádí, že pár byl po útěku pronásledován ozbrojenci a následně donucen vrátit se do své vesnice. „Tři Talibové je pak eskortovali do místní mešity, kde náboženští vůdci rozhodli, že milenci musí být zabiti. Rozsudek byl vykonán okamžitě před mešitou,“ dodal guvernér.

Region Nimroz patří mezi nejnebezpečnější oblasti v zemi, vládne zde prakticky jen Taliban, úřady zde nemají skoro žádný vliv. Během vlády Talibanu v letech 1996 až 2001 bylo v Afghánistánu uplatňováno právo šaría, které zakazuje setkání svobodného muže se ženou na veřejnosti.