Medveděv poprvé poskytl rozhovor opozičnímu listu

Moskva - Přelomový rozhovor s prezidentem Dmitrijem Medveděvem přináší dnešní vydání ruského opozičního listu Novaja Gazeta, pro který psala i zavražděná novinářka Anna Politkovská. V Rusku jde o mimořádně sledovanou událost především proto, že ruský prezident poskytl rozhovor opozičnímu listu, což bylo za jeho předchůdce Vladimira Putina nemyslitelné. Zároveň jde o první rozhovor Medveděva pro ruský tisk od jeho nástupu do funkce vůbec, a jeho význam je proto podle moskevského zpravodaje ČT Josefa Pazderky především symbolický. Novaja Gazeta je známa svou mimořádnou kritičností vůči oficiální moci.

Medveděv se v rozhovoru dotkl řady témat, podle šéfredaktora listu se žádné otázce nevyhýbal. Zdržel se ale komentáře k novému procesu s bývalým šéfem ropného koncernu Jukos Michailem Chodorkovským s tím, že by porušil zákon, kdyby předvídal verdikt.

Medveděv také odmítl domněnku, že by se současný režim v Rusku opíral o nepsanou společenskou smlouvu ve stylu „dostatek místo demokracie“ či „salám místo svobody“. „Nelze proti sobě stavět stabilní a blahobytný život a politická práva a svobody. Nelze stavět sytost proti demokracii,“ prohlásil prezident, který hovořil i o dalších, především vnitropolitických tématech - například o osudu beslanských dětí a jejich rodičů, volbách starosty Soči, občanské společnosti, střetu zájmu politiků nebo o otázce bezpartijního prezidenta.


Za dobrý nápad prezident označil rozdávání mobilních telefonů povolancům do armády, aby si mohli stěžovat na rozšířenou šikanu. Pochvaloval si také internet, který považuje za „nejlepší prostor pro diskusi“. Právní předpisy týkající se internetu by proto měly být „rozumné“, aby umožňovaly jak rozvoj sítě v Rusku, tak i možnost čelit zločinům páchaným s využitím internetových technologií. Medveděv je sám velkým příznivcem internetu a má i vlastní stránku a blog. Sami bloggeři ale jeho dnešní rozhovor podle serveru NEWSru.com ztrhali, odpovědi prý byly „beztvaré“ a interview připomínalo „rozhovor v tramvaji“.