Po výbuchu plynu v čínském dole zemřelo 29 horníků

Peking – 29 horníků zemřelo po výbuchu plynu v uhelném dolu na jihu Číny. Šest lidí se podařilo zachránit. Důvody nehody zatím nejsou známy. S odkazem na státní agenturu Nová Čína o tom informoval Reuters. Čínské doly patří mezi nejnebezpečnější na světě. Loni tam přišlo o život přes 2 400 horníků. Vůbec nejvíc pak v roce 2002, kdy pod zemí zahynulo 7 000 lidí.

Ve státem vlastněném dole nedaleko města Cheng-jang v jihočínské provincii Chu-nan plyn explodoval v sobotu odpoledne místního času, právě když zde pracovalo 35 horníků. Jeden zaměstnanec explozi jako takovou přežil, později ho však záchranáři našli mrtvého, dalších šest přeživších bylo převezeno do nemocnice.

Na místo neštěstí už dorazili šéf úřadu pro bezpečnost práce Luo Lin a guvernér provincie Xu Shousheng, aby dohlíželi na probíhající vyšetřování. Důvody výbuchu zatím nejsou známy. Podle agentury Reuters je však zřejmé, že práce v dole probíhaly podle pravidel. Mnoho podzemních nehod v Číně se událo v tajných dolech, nebo na místech, které vláda už jednou kvůli porušování bezpečnostních opatření uzavřela, ale majitelé je načerno znovu spustili.