Progress se vrací do vesmíru

Bajkonur (Kazachstán) – Ruská nákladní vesmírná loď Progress se po havárii při předchozím letu opět vydala do vesmíru. Start z bajkonurského kosmodromu byl tentokrát úspěšný, přitom 24. srpna raketa s nákladním modulem krátce po startu spadla. Progress dnes i v srpnu vyrazil na orbitu bez lidské posádky, veze zásoby k Mezinárodní vesmírné stanici.

Progress M13-M nesený raketou Sojuz U odstartoval podle mluvčího letové kontroly Valerije Lyndina ve 14:11 moskevského času (11:11 SEČ). Úspěšně dosáhl orbity, po které se bude až do středy přibližovat k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde pobývají Američan Michael Fossum, Rus Sergej Volkov a Japonec Satoši Furukawa.

Na palubě nákladní lodi je dva a půl tuny zásob, kyslíku a paliva. Na orbitu nese také malý satelit Chibis-M, který bude provádět atmosférická měření. Se zásobami bude muset posádka ISS vydržet nejméně do listopadu, kdy by měl z Bajkonuru vyrazit pilotovaný let. Sojuz TMA-22 vynese na stanici ruské kosmonauty Antona Škaplerova a Anatolije Ivanišina a Američana Daniela Burbanka. Krátce poté se na Zemi vrátí současná posádka.

Start dalšího Progressu je naplánován na leden, k ISS loď přiveze především zařízení nezbytné pro připojení komerční stanice Dragon americké společnosti SpaceX.

Vydáno pod